Denník N

Ficovi ľudia kšeftujú s pozemkami rovnako ako Mečiarovi v kauze Slavkov

Slovenský pozemkový fond za pochybných okolností vydal cez reštitúcie pozemky blízko Bratislavy. Dostali sa do rúk bývalého suseda Roberta Fica, ktorý vzápätí dosiahol, že na nich môže stavať.

Pozemky v Ivánke pri Dunaji. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pozemky v Ivanke pri Dunaji. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obrovský sklad a záchytné parkovisko pre Bratislavu postaví podnikateľ a bývalý sused Roberta Fica vďaka Slovenskému pozemkovému fondu, ktorý ovláda Smer.

Peter Sýkora sa dostal k lukratívnym pozemkom blízko bratislavského letiska cez reštitúcie. Spôsob, ktorým získal vyše 650-tisíc štvorcových metrov pôdy kúsok za hlavným mestom, v Ivanke pri Dunaji, je podobný škandálu Veľký Slavkov z čias prvej Ficovej vlády.

Ľudia blízki Vladimírovi Mečiarovi vtedy lacno skúpili od reštituentov pozemky v Tatrách. Ich vydanie by reštituenti na pozemkovom fonde nevybavili bez podnikateľov napojených na HZDS. Fico hovoril o zlodejine, donútil odísť ministra pôdohospodárstva za HZDS Miroslava Jureňu a vedenie fondu.

Vybavovačom sa darí

Aj v prípade podnikateľa Sýkoru sú reštituenti, ktorí sa márne pokúšali na fonde domôcť vydania pôdy. Tú ich predkom kedysi zhabali. Až keď do procesu vstúpili Sýkorovi ľudia, veci sa pohli.

„Sami by sme to takto v živote nevybavili,“ vraví 65-ročná reštituentka Eva Brnová. Štát pre ňu a jej troch príbuzných nemal pozemok v Bernolákove. Ponúkol im preto náhradný – 1,3 hektára pôdy za Galantou alebo 1200 eur každému. „To bolo strašne málo peňazí.“

Keďže nevedeli, či navrhnutý vzdialený pozemok vziať, na ponuku nereagovali a čakali, čo fond urobí. Po čase za nimi prišiel Sýkorov človek – Peter Grécky. „Ponúkol nám raz toľko a ešte kúsok viac.“ Za štvorcový meter to vychádzalo okolo 1,20 eura, tak sa dohodli a reštitučný nárok naňho previedli.

O necelé dva mesiace, v auguste 2013, pozemkový fond vydáva takmer 1,3 hektára pôdy, no už podstatne bližšie k Bernolákovu, v necelých päť kilometrov vzdialenej Ivanke pri Dunaji.

Ktorý pozemok sa prevedie, navrhol Grécky, fond to len odklepol. „Nakoľko nebola zistená žiadna zákonná prekážka jeho vydania, pozemok bol v reštitúcii vydaný,“ povedal hovorca fondu Martin Kormoš.

Daňový raj v Emirátoch

Od júna 2013 do júla 2014 Sýkorovi ľudia získali od fondu dokopy 65 hektárov v Ivanke pri Dunaji. Sú hneď pri starej ceste na Senec, neďaleko letiska. Podľa centrálneho registra ich nadobudli cez 22 zmlúv.

Za fond ich podpisovali generálna riaditeľka Gabriela Matečná a jej námestník Róbert Poloni, obaja sú nominanti Smeru. Zmluvy sa týkajú takmer 60 reštituentov.

Priamo na Sýkoru postúpili svoje reštitučné nároky aj Erika Holotová so siedmimi súrodencami.

„Keď sme zistili, že pôvodný pozemok nám nie je možné vrátiť, pristúpili sme na odpredaj reštitučného nároku, aby sme sa dožili nejakého záveru. Jedinec na fonde nemá šancu,“ hovorí dôchodkyňa Holotová. Koľko dostali za vyše 6,2 hektára, zverejniť nechcela.

Fond tvrdí, že Sýkorovi nedal zoznam reštituentov, ktorých by mohol osloviť, aby sa dopracoval k pozemkom, o ktoré mal záujem.

Podnikateľ Sýkora sa odmietol baviť o tom, ako sa mu podarilo k pozemkom dostať. Po otázke, odkiaľ vedel o reštituentoch, položil telefón: „Nebudem sa vám k tomu vyjadrovať. Bohužiaľ, mám inú robotu, takže príjemný zvyšok dňa.“ Na otázky zaslané mailom doposiaľ nereagoval.

Zreštituovaných 65 hektárov dnes už vlastní firma Logistic Park, ktorej konateľom je práve Sýkora. Skutoční vlastníci sú neznámi. Spoločnosť ovláda schránková firma Commercial Finance Corporation DWC-LLC, sídli v daňovom raji – Spojených arabských emirátoch.

Dom pre Határa z Gorily

Sýkora vo veľkom podniká so stavebnými pozemkami v okolí Bratislavy. Predáva parcely v Bernolákove, Malinove a Hamuliakove. Podľa obchodného registra je zapísaný v desiatkach firiem.

Keď Fico žil v paneláku na Dlhých dieloch, Sýkora býval o dve poschodia pod ním. Sýkora pre denník SME v roku 2013 povedal, že rovnaká adresa s Ficom je náhoda, nikoho z politikov Smeru vraj nepozná.

Pred štyrmi rokmi Sýkora odpredal dom na Devínskej ceste v Bratislave Ficovmu tajomníkovi Františkovi Határovi, o ktorom sa píše v spise Gorila, že chodil do konšpiračného bytu za šéfom Penty Jaroslavom Haščákom a rozoberali aj čierne peniaze pre Smer. Kým ešte Határ žil, o kúpe domu nechcel novinárom nič povedať.

Pozemky v Ivánke pri Dunaji. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pozemky v Ivanke pri Dunaji. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ústretová obec

Aj keď Sýkorovi ľudia získali od pozemkového fondu poľnohospodársku pôdu, Logistic Park môže postaviť skladovú halu s rozlohou vyše 150-tisíc štvorcových metrov a parkovisko s viac ako 1100 miestami, ktoré naplánovali pre klientov skladu a návštevníkov Bratislavy.

Obecné zastupiteľstvo v Ivanke pri Dunaji vlani v máji zmenilo územný plán podľa želania firmy a na pozemkoch blízko letiska povolilo objekty priemyselnej výroby a skladov.

O tom, že by sa na poliach mohlo stavať, vedeli tamojší poslanci minimálne od novembra 2013. Obecné zastupiteľstvo vtedy povolilo pracovať na zmene územného plánu. Podľa zápisnice poslanci konali na popud firmy Logistic Park, ktorá ohlásila zámer vybudovať veľkú skladovú halu.

Vďaka výstavbe niekoľkonásobne narastie hodnota zreštituovaných pozemkov.

„Zarobia na tom len vyvolení. Reštituenti opäť dostali len odrobinku. Pozemkový fond pritom musel vedieť, že sa na pozemkoch nebudú sadiť zemiaky,“ povedala jedna z reštituentiek. Meno zverejniť nechcela.

Fond: O plánoch sme nevedeli

Pozemkový fond ovládaný Smerom reagoval, že o plánoch Sýkoru stavať nevedel.

„Táto skutočnosť nevyplynula ani z doloženej územnoplánovacej informácie, ktorá je súčasťou každého reštitučného spisu a podľa ktorej bola uvedená lokalita určená na poľnohospodárske využitie,“ napísal hovorca fondu Kormoš.

Podľa uzavretých zmlúv fond prevádzal na Sýkorových ľudí pôdu aj potom, ako obecné zastupiteľstvo Ivanky pri Dunaji umožnilo stavať neďaleko letiska, pri štátnej ceste z Bratislavy na Senec. Rozhodnutie padlo v máji 2014, odvtedy ešte získali okolo 10 hektárov pôdy.

Že Sýkora od začiatku plánoval v tejto oblasti stavať, naznačuje obchodný register. Jednu zo starých firiem premenoval na Logistic Park v septembri 2013, práve vtedy Sýkorovi ľudia rozbiehali uzatváranie zmlúv s fondom.

Zreštituovanú pôdu na firmu previedli až v momente, keď už mali 65 hektárov istých.

Na pozemkoch sa už začalo so zemnými prácami. Odstránili z nnich stromy a burinu. Sklad aj parkovisko majú byť hotové do budúcej jesene.

Logistic Park v projekte opisuje, ako sa čoskoro zlepší dopravné napojenie v blízkosti skladu, keďže sa má cesta na Senec rozšíriť na štyri pruhy a východne od lokality má viesť trasa diaľnice D4.

Fico: Na fonde bačujú

Aj v prípade Veľkého Slavkova plánovali podnikatelia blízki Vladimírovi Mečiarovi stavať na zreštituovaných pozemkoch. Prokuratúra však po medializácii obchod zastavila. Fico sľuboval zmenou pravidiel takýmto škandálom zabrániť.

Nepodarilo sa. O dva roky neskôr, ešte kým bol Fico pri moci, denník SME odhalil, že zlodejina pokračovala. Mečiarovi ľudia zmarený obchod s pozemkami v roku 2009 doviedli do úspešného konca.

Od rovnakých reštituentov získali pozemky vo Veľkej Lomnici a v Starej Lesnej. Majú ich dodnes, zatiaľ na nich nič nie je.

Keď Fico preberal vládu po Ivete Radičovej, vravel, že „na fonde bačujú krížom-krážom“. Vymenil preto vedenie a za šéfku fondu presadil Gabrielu Matečnú.

„Ide o človeka priamo z fondu. Človeka, ktorý sa vyzná v problematike, ktorý bude garantovať čistotu procesov,“ vyhlásil Fico v apríli 2012, keď ju vláda vymenovala do funkcie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie