Denník N

S Ficom a Kaliňákom odchádza aj Žitňanská, doteraz svedomie a marketingový nástroj ich vlády

Lucia Žitňanská. Foto N – Vladimír Šimíček
Lucia Žitňanská. Foto N – Vladimír Šimíček

Lucia Žitňanská oznámila svoj odchod v nečakanom momente – keď padajú Fico a Kaliňák a zároveň Most-Híd neodchádza z vlády. Trikrát bola ministerkou spravodlivosti, no ani raz to nebolo celé štyri roky.

Všetci sa usmievajú, len jej to akosi nejde. Reč je o ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej a prvej fotografii čerstvo vymenovanej tretej vlády Roberta Fica. Tá fotografia napovedala veľa už v marci 2016, ale aj teraz, po dvoch rokoch, keď sa Žitňanská rozhodla vo vláde skončiť.

Deje sa to v nečakanej situácii – po tom, čo Most-Híd oznamoval predčasné voľby a napokon sa so Smerom a SNS predsa dohodol na pokračovaní koalície s novým premiérom.

Nateraz tak končia traja členovia tejto vlády – Robert Fico, Robert Kaliňák a Lucia Žitňanská. Žitňanská pritom opakovanie žiadala odchod Kaliňáka. Nakoniec odchádza s ním.

Tretia vláda Roberta Fica na svojom začiatku. Foto N – Vladimír Šimíček

Ťažké rozhodnutie

Už krátko po tom, ako sa Most-Híd pred dvomi rokmi rozhodol ísť do vlády so Smerom a SNS, hovorila, aké ťažké rozhodovanie to bolo. V rozhovore pre Denník N priznala, že výsledok volieb bol pre ňu šokom a že omnoho radšej by sedela v pravicovej vláde. „Chcela by som byť v pravicovej reformnej vláde, bolo by to naozaj úžasné – akurát, že ľudia volili zjavne inak. Preto je dôležité robiť aj kompromisy, aby vznikla aspoň najlepšia možná vláda,“ obhajovala rozhodnutie strany.

Po rozhodnutí Mosta-Híd ísť do vlády so Smerom a SNS líder OĽaNO povedal, že to nie je tretia Ficova, ale prvá Žitňanskej vláda. Tento výrok sa jej dotkol. Zdôraznila, že po celý čas, čo je v politike, sa rozhoduje slobodne a nemá žiadne záväzky. „Moje posledné osobné a politické rozhodnutie sa môže niekomu nepáčiť, ale nikto –  a už vôbec nie napríklad Matovič – nemá právo na mňa ani tlačiť, ani mi vstupovať takto do svedomia,“ reagovala vtedy.

Viackrát jej vyčítali, že je vo Ficovej vláde iba znepokojená. Teraz naozaj končí.

Lucia Žitňanská je známa tým, že nerobí neuvážené rozhodnutia.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Lucia Žitňanská

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie