Denník N

Aj ľudia bez domova cítia, čo sa teraz deje, hovorí Sergej Kára

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kaviareň Dobre&Dobré je zmysluplný projekt, ktorý zákazníkom prirástol k srdcu, ale musí skončiť pre finančné problémy, vraví jej zakladateľ Sergej Kára.

Sergej Kára v rozhovore vraví:

  • ako ľudia bez domova vnímajú dianie na Slovensku po vražde novinára a jeho snúbenice,
  • prečo zatvára bratislavská kaviareň Dobre&Dobré, kde pracovali ľudia bez domova,
  • ako budú pokračovať s projektom bývania a práce v Novej Cvernovke,
  • ako zvládli najväčšie mrazy koncom februára.

Zaujímajú sa aj ľudia bez domova o to, čo sa aktuálne deje na Slovensku?

Ich prístup k novinám a rádiu je sťažený, ale vedia a cítia to. Samozrejme, všetci nemajú komplexné informácie, ale kolegovia v piatok vylepili v našom centre Domec plagáty o zhromaždení v meste, aby mali šancu nad tým pouvažovať. Ak by som bol na mieste človeka bez domova, o to viac by ma to asi trápilo, v akom štáte žijeme, ako veci fungujú alebo nefungujú. My to možno vidíme viac zhora, ale oni to prežívajú na dennej báze. Mnohé osudy sú zapríčinené tým, ako to tu za posledných 10 rokov vyzerá.

Prečo?

Jednoznačne vidia, ako nefunguje sociálny systém.

Sú na ulici preto, že im nikto nepomohol, keď sa dostali do problémov?

Každý z nich sa pri strate domova snažil v nejakej fáze vyhľadať pomoc, no tá neexistuje. Keď už ste bez domova, sú ďalšie možnosti obmedzené, hoci čakali, že keď 15 rokov predtým pracovali, tak sa o nich niekto potom postará. Ale nefunguje to.

Prišli nejakí aj na piatkový protest?

Vieme o viacerých, ktorí v pondelok prišli do nášho centra Domec a na bundách mali odznaky #all for jan. Takže určite boli v piatok v dave. Čo nás však teší ešte viac, že priamo na pódiu počas príhovoru pani Jasenkovej stála naša klientka, ktorá zastupovala ľudí bez domova ako jednu zo skupín, ktoré si želajú slušné Slovensko. V pondelok sme s ňou hovorili a bol to pre ňu jeden z najsilnejších zážitkov v živote. Bola veľmi hrdá, že dostala toto pozvanie a my sa tešíme, že aj ľudia bez domova sú súčasťou zmeny, ktorú v našej krajine prežívame.

Hovoríte, že napätie v spoločnosti cítia. Ako?

Rozprávajú sa, že zabili novinára, že je napätie v spoločnosti. Je však určitá priepasť medzi nami a nimi – nemajú pri každodenných problémoch čas zaoberať sa tým, čo sa deje v spoločnosti. Ak sa k nim aj nejaké informácie dostanú, príde im, že to nie sú ich problémy, lebo musia riešiť, ako prežijú najbližší deň.

Dúfajú ešte v nejaké zlepšenie alebo rezignovali?

Majú dlhodobú negatívnu skúsenosť so spoločenským dianím a neveria, že môže prísť niekto iný alebo že sa ešte niečo zmení. To, čo zažívajú, je pre nich tak ťažká skúsenosť v kombinácii so smútkom a hnevom, že jednoducho rezignovali na politikov.

Rekonštruovali ste kaviareň Dobre&Dobré, no nakoniec ste sa rozhodli, že ju už neotvoríte. Čo sa stalo?

Dlhodobo to bolo z finančného hľadiska ťažké. Vlani na jeseň sme tvrdo pocítili finančné problémy, pre ktoré je prevádzka kaviarne veľmi náročná. Keď sme priebežne rátali náklady a výdavky, zistili sme, že bez externého partnera to ďalej nepôjde. Začali sme ho hľadať a čakali sme do konca februára na jeho rozhodnutie. Mali sme indície, že do toho chce ísť a my sme chceli dva mesiace využiť na to, aby sme dali kaviareň do poriadku a začali odznova.

Sergej Kára

Pracoval od roku 2007 ako terénny sociálny pracovník s ľuďmi bez domova. Od roku 2011 predsedá združeniu Vagus. V Bratislave prevádzkujú denný stacionár Domec a donedávna aj kaviareň Dobre&Dobré, kde pracovali ľudia bez domova. Je súčasťou tímu kandidáta na primátora Matúša Valla ako odborník pre sociálnu oblasť.

Nepodarilo sa to?

Oprávnene sme verili, že partnerstvo sa podarí, no nakoniec rozhodnutie partnera nebolo také priaznivé, aby stačilo na podporu tohtoročnej prevádzky. Nezostal nám čas nájsť iného partnera, a tak sme boli nútení po dlhom rozhodovaní projekt ukončiť a naše aktivity smerovať na ostatné projekty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie