Denník N

František Mikloško: Fico môže vyhrať predčasné voľby a potom odísť ako pán

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Požiadavka na slušné Slovensko prináša krajine obrovskú nádej, hovorí organizátor novembra 1989 a dlhoročný poslanec za VPN a KDH. Mikloško si myslí, že vláda má odstúpiť.

Boli ste v piatok na Námestí SNP? Ako ste prežívali atmosféru?

Samozrejme, bol som na Námestí SNP, rovnako ako predtým na pochode a ešte predtým pri zapaľovaní sviečok. Bol som tam ako sedemdesiatnik, to znamená, že som tam išiel vyjadriť svoj názor. Chcel som dať najavo, kde dnes stojím. Uvedomoval som si, že réžiu a ducha tomu dávajú mladí ľudia a to ma robilo šťastným.

Čo je hlavný odkaz týchto protestov? Smer teraz stiahol Kaliňáka z vlády, ale ďalej zrejme nie je ochotný ustúpiť. Na námestí sa však najčastejšie kričalo: „Dosť bolo Fica!“ Bol to tento odkaz?

Vidím tam tri odkazy. Prvým je vyšetriť vraždu nevinných ľudí. Druhým je zmena vlády ako nevyhnutný predpoklad nového začiatku. Vidím tam však aj tretí, najvážnejší odkaz. Je takmer prorocký. Je to slušné Slovensko. Viete, v takých vypätých chvíľach odrazu niekto niečo zakričí a to je najkľúčovejšie. Dnešným heslom je slušné Slovensko a nie je to len odkaz Ficovej vláde. Je to odkaz pre opozíciu, pre každého.

Nežijeme na slušnom Slovensku?

Je tu veľká únava, vyhorenie. A v tejto únave a vyhorení veľa ľudí myslí len na seba a na to, ako si prilepšiť vo svojom živote a v živote svojej rodiny. Slušné Slovensko je ohľaduplnosť voči iným ľuďom, slušnosť na ulici. Vidím, ako na seba ľudia kričia v autách. Je to všetko vždy na hranici bitky. Slušné Slovensko je najhlbší odkaz.

Mikloško si zhromaždenia Za slušné Slovensko v Bratislave nenechal ujsť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Organizátori protestov dnes oznámili, že žiadajú demisiu vlády. Je to primeraná požiadavka?

Myslím, že by malo dôjsť k zmene vlády, pretože Smer je tu desať rokov a za tých desať rokov si príliš zvykol na moc. Zvykol si, že ju má nielen na najvyšších miestach, ale aj na nižších úrovniach.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie