Denník N

Organizátor protestov Šeliga: Ochod Kaliňáka nestačí, politikov na tribúnu nepustíme

Juraj Šeliga, jeden z organizátorov pochodov. foto N - Peter Kováč.
Juraj Šeliga, jeden z organizátorov pochodov. foto N – Peter Kováč.

Na piatok ohlásili organizátori ďalšie zhromaždenie za Slušné Slovensko. Žiadajú pád vlády a vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Minulý piatok prišlo vo viac ako šesťdesiatich mestách na Slovensku a vo svete viac ako 100-tisíc ľudí a rozsahom išlo o najväčšiu demonštráciu od Novembra ’89. Na piatok organizátori zvolali ďalšie zhromaždenie, kde žiadajú aj demisiu vlády. Už pár hodín po ohlásení sa pridávajú aj ďalšie slovenské mestá, hovorí jeden z organizátorov pochodov Juraj Šeliga.

Čo ste si povedali, keď ste videli, že minister vnútra Robert Kaliňák podal demisiu?

Toto už nestačí. Musí to byť len začiatok, treba začať s upratovaním krajiny. Signál, ktorý v piatok vyslali ľudia, ktorí boli v uliciach, bol veľmi silný a jasný. Chcú slušné Slovensko. Z regiónov sme dostali desiatky správ, e-mailov, telefonátov s otázkou, čo ideme robiť ďalej. A dnes, keď minister Kaliňák oznámil, že odchádza, ľudia nám začali okamžite písať, čo teraz, preto že im to nestačí. Spolu s nami to vnímajú tak, že je to len začiatok.

Máte už informácie, kde by mali byť v piatok protesty? Budú vo všetkých mestách ako minulý týždeň?

Ozýva sa nám veľmi veľa miest za prvé dve hodiny (v pondelok okolo 16.00) je už potvrdených deväť. Len za tú chvíľu mi prišli správy, že sa pridáva Bytča, Humenné, zhromaždenie ohlásili v Košiciach, Trenčíne, Banskej Bystrici, Žiline. Niekoľko ich je aj v zahraničí. Už v piatok hneď po zhromaždení sa nás pýtali, čo ďalej, ale všetkým sme vraveli, že sa musíme poradiť, ako to vnímajú v regiónoch. Keď sme si to prešli, až potom sme dali vyhlásenie.

Zhromaždenie plánujete v piatok. Nie je to neskoro vzhľadom na to, ako rýchlo sa mení momentálne situácia?

Vzhľadom na to, čo všetko treba zorganizovať a koľko to zoberie času a aby si to vedeli ľudia zorganizovať a naplánovať, tak sme to dali na piatok. Vidíme v tom aj symboliku – prvý pietny pochod bol v piatok, ďalší bol v piatok, tak aj teraz to dávame na piatok. Celé sa to začalo tým, že zabili Jána a Martinu. Potom sa publikovala reportáž, na ktorej Ján robil, kde sa ukazujú vážne prepojenia na vládu a prišla táka tá žiadna reakcia vládneho Smeru. Veď len ich komunikácia – najskôr nás začali obviňovať, že sme sorosovci, potom strašili ľudí, že budú nepokoje, a keď prebehli slušné zhromaždenia po celom Slovensku, tak povedali, že rešpektujú právo zhromažďovať sa. Nenastala u nich žiadna reflexia.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako ste sa dopracovali k tomu, že žiadate demisiu vlády?

Keď sme v piatok skončili, vydýchli sme si a čakali, ako politici zareagujú. Ich reakcie boli také žiadne, alebo vyhlásili, že si ľudia prišli uctiť pamiatku zavraždených a nereflektovali to, že ľudia sú nahnevaní a znechutení a majú chuť meniť Slovensko k lepšiemu. Videli sme, že inak to nejde, len žiadať demisiu vlády. Je to legitímna požiadavka občianskej verejnosti, aby sme žili v krajine, kde korupcia nie je štandardom a kauzy sa nezametajú pod koberec. Vyjadrenia z úst Smeru sú s týmto v rozpore.

Čo vyrieši demisia vlády a predčasné voľby?

Ľudia by mali šancu opäť sa rozhodnúť, komu dajú moc. Áno, na druhej strane to nesie aj riziko. Demokracia je o tom, že ľudia majú moc a môžu ju dať tomu, komu chcú. Verím, že občianska verejnosť povstane a ľudia začnú chodiť viac do regiónov a začne sa v nich viac debatovať, že možno vzniknú nové politické strany, ktoré vzídu z regiónov alebo sa posilnia tie existujúce. Že sa opäť ľudia začnú angažovať a ukážu, ako im na Slovensku záleží a akú chcú mať krajinu.

Verejnosť aj politici oceňujú pokojný priebeh zhromaždení. Naozaj sa nič dramatické nestalo, o čom verejnosť nevie? Žiaden izolovaný incident, žiaden agresívny človek?

Nemáme hlásený žiadny incident. Jednej panej prišlo nevoľno, ale o to sa hneď postarali záchranári. A aj keď sme sa večer rozprávali s políciou, a ďakovali im, že nám pomohli a že sme to spolu zvládli, tak povedali, že to bolo naozaj veľmi slušné a nemali žiadne problémy.

Na poslednom zhromaždení bolo príjemné počasie. Viete už, aká je predpoveď na tento piatok? Myslíte si, že počasie ovplyvňuje, koľko ľudí príde?

Priznám sa, že neviem, aké bude počasie. Ľudia sú podľa mňa rozhodnutí prísť a vyjadriť svoj občiansky postoj bez ohľadu na počasie.

Podľa čoho budete vyberať ľudí, ktorí vystúpia?

Hovorili sme si, že by to malo ukázať, že téma slušného Slovenska ide naprieč spoločenským spektrom a je to v záujme všetkých ľudí. Toto bude kľúč. Ale konkrétne mená vám ešte nepoviem.

Kto vám s pochodmi pomáha?

Je to veľmi veľa ľudí. V piatok to bolo len v Bratislave okolo 150 dobrovoľníkov. Bezpečnosť nám pomáhal zabezpečiť pán Královič z PS:Events, s pódiom Michal Kaščák z Pohody, Toi Toi, Cvernovka nám pomáhala s dizajnom, Stará tržnica vytvorila priestor pre matky s deťmi. Niektoré firmy nám pomáhali s odznakmi, trikolóry robila chránená dielňa. Veľmi veľa ľudí sa nám ozvalo, že máme len vydržať a oni za nami stoja a čokoľvek budeme potrebovať, tak nám pomôžu.

 

Piatkové zhromaždenie v Žiline. Foto – TASR

V roku 1989 boli mítingy pod taktovkou VPN a študenti sa na nich spolupodieľali. Nerozmýšľali ste, že sa poradíte s niekým z účastníkov Nežnej revolúcie? Napríklad Zuzanou Mistríkovovualebo Antonom Popovičom?

S týmito konkrétnymi nie, ale hovorili sme s viacerými ľuďmi, ktorí to zažili. Reflektujeme, čo nám hovoria ľudia z regiónov, a potom sa interne poradíme. To je podľa nás najsprávnejšie. Naozaj to nik zvonka neorganizuje.

„Dokončime to, čo začali naši rodičia v novembri 1989.“ Prečo ste zvolili tento odkaz?

Po piatku sme dostali obrovskú spätnú väzbu, že nám ľudia ďakujú, že opäť cítia nádej, že sa Slovensko môže zmeniť k lepšiemu. A práve November ’89 bol symbolom, že ľudia povstali a povedali, že chcú lepšiu a slušnejšiu krajinu. My sme všetci narodení okolo novembra 1989 a to je ten odkaz, že generácie sa prepájajú a všetci chceme spolu niesť zodpovednosť za Slovensko. To nie je o pár ľuďoch, ktorí sú podpísaní, ale o celej krajine. Keby mali byť v zozname všetci, ktorí nám pomohli, boli by to desiatky a desiatky mien.

Ako sa koordinujete s inými mestami?

Naposledy, keď sme ohlásili udalosť v Bratislave, ľudia sa začali ozývať, že sa pripoja. Pomohli sme im s vizuálmi, poslali sme im požiadavky, a keď premiér strašil o bezpečnosti, tak sme im poslali správu, že ich prosíme, aby komunikovali s políciou a dávali pozor, aby to bolo bezpečné a slušné. Celá komunikácia je veľmi interaktívna. Posielajú nám návrhy a my im povieme, čo ideme robiť my. Nie je to tak, že by Bratislava diktovala zvyšku Slovenska, práve naopak. Ľudia sa sami odseba zapájajú.

Kontaktovali vás politici?

Nie. Je zrejmé, že sme povedali, že politikov nebudeme púšťať na tribúnu a toto je iniciatíva občianskej verejnosti. Politici majú svoje aktivity.

Video: Vystúpenie sestry Jána Kuciaka v Bratislave

Aký je váš rozpočet?

Všetky výdavky sú hradené z transparentného účtu, ten sme zriadili potom, čo sme ohlásili zhromaždenie na minulý piatok a ľudia posielajú peniaze. Teraz je to 37-tisíc eur. Prichádzali dary od 20 do sto eur. A firmy, ktoré nám pomáhajú, nám dávajú veľké zľavy.

Hlavné správy o pochode informovali napríklad aj takto: „Ľudia, ktorí chcú len prejsť mestom, uviazli v pochode, sťažujú sa na zlú organizáciu a táto situácia pravdepodobne skreslí reálny počet tých, ktorí boli protestujúci. Opäť počuť veľa angličtiny, uviedol jeden zo svedkov.“ Čo na to poviete?

Hlavné je, že to prebehlo veľmi slušne, ľudia boli pokojní a slušní, ale na druhej strane boli aj rozhodní, bolo počuť, aký majú postoj. Čo sa týka angličtiny, naozaj nerozumiem, čo tým sledujú. Mrzí nás, ak niekto neprešiel, dáme si na to teraz pozor, ale nečakali sme, že námestie bude až také plné. Bolo to najväčšie zhromaždenie od Nežnej revolúcie. Na poslednú chvíľu sme dávali do stredu námestia obrazovku a potom reproduktory. Je nám ľúto, ak niekto dobre nepočul, robili sme všetko, čo bolo v našich silách.

Koľko ľudí v piatok očakávate?

Očakávam, že politici vyvodia zodpovednosť voči sebe. Za dve hodiny je na našej udalosti prihlásených na Facebooku viac ako 13-tisíc ľudí. To je obrovské číslo. Všetky ohlasy, ktoré dostávame z krajiny, sú, že ľudia chcú zmenu. A prvá vec je, aby sa začali angažovať vo verejnom živote. Verím, že ľudia prídu a postavia sa za slušné Slovensko.

Ak Most-Híd povie, že odchádza z vlády, bolo by piatkové stretnutie?

Neviem, čo urobí Most-Híd.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie