Denník N

Fica porazili slušní ľudia, to nečakal

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ficovo poníženie vôbec neznamená, že slušnejšie Slovensko definitívne vyhralo. Budúci vývoj má obrovské riziká, ale dnešok bol napriek tomu nevyhnutný.

Most-Híd práve de facto oznámil, že tretia vláda Roberta Fica predčasne končí. Rokovať sa bude ešte o presnom dátume a forme, ale momentálne je to jediný reálny záver. Bugárovci dali Ficovi na výber len dve možnosti. Buď predčasné voľby, alebo vypovedanie koaličnej dohody.

Pád Roberta Fica sa do dejín zapíše ako historické víťazstvo občanov nad skorumpovanou politikou. Iste, nie je to prvýkrát po Novembri ‘89, čo bude nepoctivá vláda na Slovensku porazená. Je to však prvý prípad, keď o moc príde len a len vďaka hnevu a tlaku občanov.

Slovenská opozícia síce môže namietať, ale jej hlavnou zásluhou v tomto prípade naozaj je, že podstatnú časť práce rozumne nechala na občanov. Je veľmi sporné, či by vplyv masových demonštrácií bol taký veľký, keby ich organizovali politici. Dokonca nie je vôbec isté, či by sa za nich postavili také davy, aké nasledovali zopár donedávna úplne neznámych mladých ľudí.

Protesty v ich réžii boli autentické a hlúposti o Sorosovom vplyve odporcov Ficovej vlády iba viac naštvali. Ak by hlavnými organizátormi boli opoziční predstavitelia, končiaci Smer by mal s ich spochybňovaním omnoho menšiu námahu.

Takto Fica porazila tá verzia Slovenska, ktorú on urážlivo nazýva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie