Denník N

Most-Híd žiada predčasné voľby, Fico to odmietol

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Most-Híd sa nedohodol s premiérom na riešení vládnej krízy. Béla Bugár hovorí, že ak sa na skrátení volebného obdobia nedohodnú v koalícii, vystúpia z nej. SNS reaguje, že sa predčasným voľbám nebráni.

Strana Most-Híd žiada po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a obrovských protestoch proti vláde Roberta Fica v desiatkach slovenských miest predčasné voľby. Mostu-Híd nestačilo ani odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Ak sa koaličné strany nedohodnú na predčasných voľbách, Most-Híd podľa predsedu Bélu Bugára vystúpi z vládnej koalície, ktorá vládne od jari 2016. Bugár sa nechce na voľbách dohadovať s opozíciou.

SNS sa nebráni, najskôr na jeseň

Predčasné voľby chce Most-Híd čo najskôr, podľa Bugára by sa mohli konať určite skôr ako komunálne, ktoré sú naplánované na jeseň. Do leta sa ich však už zvolať nepodarí, musia totiž byť najmenej 110 dní po vyhlásení – čo by vychádzalo na júl. Keďže voľby cez letné prázdniny sú nepravdepodobné, najskorším možným termínom je september.

O požiadavke predčasných volieb rozhodla Republiková rada strany, ktorá situáciu riešila už od druhej popoludní.

„Premiér sa odmietol dohodnúť na predčasných voľbách, teraz budeme rokovať s SNS,“ povedal predseda Mosta-Híd.

Podpredseda SNS Anton Hrnko na Bugára reagoval, že sa predčasným voľbám nebránia, no nie sú z nich nadšení. Dôležité je podľa neho, aby súčasná vláda dovládla až do volieb, aj keby boli predčasné. „To je momentálne náš podstatný cieľ,“ povedal Hrnko.

Andrej Danko už cez deň naznačil, že by v prípade straty vládnej väčšiny boli za predčasné voľby.

Smer sa k rozhodnutiu Republikovej rady Mosta-Híd zatiaľ oficiálne vyjadrovať nebude. Vedenie strany bude otázku prípadných predčasných parlamentných volieb riešiť v utorok ráno, napísala agentúra TASR.

Video: Most-Híd žiada predčasné voľby
autor: Miro Kern

Aj Bugár hovorí o dovládnutí, hoci do predčasných volieb

„Bolo by možno lepšie, keby sa Smer skôr rozhodol stiahnuť pána Kaliňáka. To sa stalo až dnes,“ komentoval to ešte Bugár. Najmä ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská dala v posledných dňoch najavo, že je pre ňu účasť vo vláde s Ficom ťažko predstaviteľná.

Bugár však povedal, že ak sa Most-Híd s koaličnými partnermi dohodne na predčasných voľbách, jeho ministri ostanú vo vláde až do volieb. Bugár tvrdí, že také podmienky prijala aj Žitňanská.

Protesty majú pokračovať aj tento týždeň. Ich organizátori oznámili, že odchod Kaliňáka je pre nich málo a žiadajú pád celej vlády.

Aké sú počty v parlamente

Vláda by odchodom Mosta-Híd z koalície stratila podporu v parlamente. Smer má 49 poslancov, SNS 15 a Most-Híd po odchode Igora Janckulíka už len 14 poslancov. Bez Mosta by tak mala vláda len 64 poslancov, plus troch či štyroch nezaradených, ktorí ju dlhodobo podporujú.

Odchod Mosta-Híd z vlády nemusí automaticky znamenať jej koniec. Na jej odvolanie sa musí nazbierať 76 poslancov a hlasovať za to.

Na predčasné voľby treba až 90 hlasov, ide totiž o ústavný zákon. Bez hlasov Smeru, ale ani časti opozície teda Most-Híd takúto požiadavku nepresadí. Ďalšou cestou k predčasným voľbám by bolo, keby bol parlament tri mesiace uznášania neschopný. Vtedy by ho mohol prezident rozpustiť, čo by znamenalo nové voľby.

„Ak zajtra nebude parlament uznášaniaschopný, musíme sa baviť o otázke predčasných volieb, s ktorými SNS nemá problém,“ povedal Danko ešte popoludní.

Schôdza parlamentu sa začína v utorok o 13.00 h, už vtedy sa ukáže, aké sú reálne pomery hlasov v Národnej rade.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Dlhé rokovanie

Rozhodnutie Mosta-Híd sa rodilo ťažko. Najprv sa vedenie strany stretlo s prezidentom Andrejom Kiskom a o 14.00 h sa potom rozbehlo rokovanie Republikovej rady.

Republiková rada Mosta-Híd rokovala päť a pol hodiny, potom Bugár odišiel na Úrad vlády informovať premiéra a vrátil sa o trištvrte hodiny. Správu o stanovisku Fica predniesol členom Republikovej rady a až potom ju oznámil novinárom. Či rozhodnutie Mosta priamo oznámil aj Andrejovi Dankovi, nie je zatiaľ jasné. Z Mosta-Híd počas rokovaní neprenikali žiadne informácie, čo bol pomerne neobvyklý jav.

Už pred začiatkom rokovania však bolo jasné, že veľká časť členov Republikovej rady bude za odchod z vlády. Hovoril to poslanec František Šebej. „Odchod premiéra je to, čo si viem ešte predstaviť,“ vravel Šebej. „Ja som už rozhodnutý,“ povedal na to, či v opačnom prípade odíde zo strany. Okrem Šebeja o odchode z koalície a pokiaľ nie, tak o vlastnom odchode zo strany hovorili aj ďalší politici, vrátane Žitňanskej.

Video: František Šebej: Som za odchod, už som rozhodnutý
Autorka: Monika Tódová

Premiér Fico cez deň oslovil koaličných partnerov vyhlásením, v ktorom apeloval na ich zodpovednosť.

„Nezabudnime, prosím, prečo sme sa pred dvoma rokmi rozhodli ísť spoločnou cestou, hoci slovenská politika takéto partnerstvá nikdy predtým nezažila. Vláda historického zmierenia sa rodila ako kompromis, aby ľudia na Slovensku mali vyššie mzdy, dôchodky, aby mali viac práce a aby si žili lepšie ako doteraz. Je na nás, či sa rozhodneme na tejto ceste vydržať alebo ju opustíme,“ vyhlásil Fico po oznámení rezignácie Roberta Kaliňáka a varoval pred vydaním krajiny „napospas ľuďom ako Matovič, Galko či Kollár“.

Sulík: To je faktický rozpad koalície

Predseda SaS Richard Sulík označil rozhodnutie Mosta-Híd za faktický rozpad koalície. „Sme pripravení aj my rokovať,“ povedal pre TA3. SaS podporuje predčasné voľby a chce, aby boli čo najskôr.

Požiadavku Mosta-Híd na predčasné voľby privítalo aj OĽaNO Igora Matoviča.

Opozícia dnes podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra Fica, predseda parlamentu Andrej Danko ju teraz musí zvolať do siedmich dní od podania.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie