Denník N

Rumunský príbeh – po protestoch padla vláda, ľudia si ju znovu zvolili

Florin Badita žije v meste Kluž. Foto – archív F. B.
Florin Badita žije v meste Kluž. Foto – archív F. B.

Demonštranti v Rumunsku dosiahli pád socialistickej vlády, ktorý prišiel po tragickom požiari v nočnom klube. Organizátor protestov Florin Badita v nich neustáva a hovorí, že zmena nepríde sama.

Florin Badita je mapový analytik, no má aj jednu dôležitú „bokovku“. Už vyše dvoch rokov spoluorganizuje protesty proti rumunskej vláde.

V októbri 2015, deň alebo dva po tragédii v bukureštskom nočnom klube Colectiv, kde pri požiari zahynulo 64 ľudí, založil na Facebooku stránku Corruptia ucide (Korupcia zabíja). Vtedy ešte nebolo primárnym cieľom organizovať demonštrácie.

„Chcel som len, aby si ľudia uvedomili, že zmena nepríde sama. Keď ju chcú dosiahnuť, musia zmeniť aj sami seba. Je nerealistické chcieť vidieť zmenu a nič pre to nerobiť. Musíte sa do toho zapojiť,“ spomína Badita pre Denník N na začiatky.

Desaťtisíce Rumunov sa zapojili a veľmi rýchlo sa im podarilo dosiahnuť, že vláda pod tlakom verejnej mienky padla.

Podobnosť so Slovenskom

Demonštrácie v Rumunsku sa v niečom podobajú na zhromaždenia, ktoré boli v piatok na Slovensku.

Spúšťačom bola v oboch prípadoch tragédia, ktorá na prvý pohľad nesúvisela priamo s činnosťou vlády. Na Slovensku je to vražda novinára a jeho snúbenice, v Rumunsku to bol požiar v nočnom klube. Ľudia tam však vyšli do ulíc, aby protestovali proti „skorumpovanej“ vláde socialistickej strany.

A ďalšia podobnosť:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie