Denník N

Herci protestujú, posúvajú predstavenia a žiadajú odchod Fica. Z divadiel ide veľký tlak na zmenu

Juraj Kemka, Marek Geišberg, Henrieta Mičkovicová, Richard Stanke a Táňa Pauhofová. Foto – TASR a Denník N
Juraj Kemka, Marek Geišberg, Henrieta Mičkovicová, Richard Stanke a Táňa Pauhofová. Foto – TASR a Denník N

Divadlá podporili protesty, žiadajú, aby premiér Robert Fico odišiel. Pred predstaveniami či po nich čítajú spoločné vyhlásenia.

Herci sa hnevajú a žiadajú zmeny. V divadlách sa spojili a vyjadrujú úprimnú sústrasť rodinám novinára Jána Kuciaka a archeologičky Martiny Kušnírovej a zároveň upozorňujú, že v krajine to nefunguje správne – žiadajú odchod premiéra. Protestujú a posúvajú predstavenia, aby herci, ale aj diváci mohli ísť na zhromaždenia.

Na odpor sa postavili herci Slovenského národného divadla aj bratislavskej Astorky, zo Žiliny premiérovi herci odkazujú, nech si ten milión na stole nechá a v Martine zasa dúfajú, že ministrom kultúry už nestihne byť premiérov poradca Erik Tomáš.

„Myslím, že takáto vyhrotená situácia na Slovensku ešte nebola, ak samozrejme nerátame November ’89. Každý deň sledujem, čo sa bude diať,“ hovorí herec Marek Geišberg, ktorý je členom martinského Slovenského komorného divadla.

Minulý týždeň v piatok hralo martinské divadlo predstavenie Višňový sad v Bratislave, pridali sa k Slovenskému národnému divadlu a posunuli predstavenie až na ôsmu večer, teda po zhromaždení na Námestí SNP. Vďaka tomu sa na zhromaždení mohli zúčastniť aj herci. Išlo o najväčšie protesty od Novembra ’89, po celom Slovensku prišlo viac ako 100-tisíc ľudí.

„Zvláštnu, trpkú príchuť,“ malo podľa Geišberga minulý týždeň v Martine predstavenie Schillerových Úkladov a lásky, čo je príbeh lásky mladého chlapca a dievčaťa, ktorí narazia na odpor a nepochopenie vplyvných a vysokopostavených ľudí a nakoniec po dlhom boji umierajú. „Ešte som nič podobné nezažil,“ hovorí Geišberg.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Stanke: Zobrali vieru v spravodlivosť. Pauhofová: Neustúpime

V Slovenskom národnom divadle sa spojili, cítia hnev a zlosť, hovorí herec Richard Stanke. „Títo ľudia vo vedúcich pozíciách zničili v občanoch Slovenska vieru v akúkoľvek spravodlivosť, a to je jedna z najhorších jaziev, ktorú sa im podarilo urobiť na duši tohto národa,“ hovorí Stanke.

Pred či po predstaveniach čítajú vyhlásenia, kde vyjadrujú úprimnú sústrasť, ale žiadajú aj vyšetrenie vraždy a to, aby sa ľudia vo verejnom priestore začali správať zodpovedne a vážili každé svoje slovo. Viacerí herci a divadelníci vystúpili aj na protestoch. A pri rozhovore sú ešte razantnejší ako v spoločných vyhláseniach.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie