Denník N

Pompadourka

Fico a jeho asistentka Trošková pri návšteve vojenského podniku v Trenčíne v marci 2015. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fico a jeho asistentka Trošková pri návšteve vojenského podniku v Trenčíne v marci 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo sa premiér s Máriou Troškovou nestýkal potajomky, ako to robia tí papaláši, ktorí majú ešte nejakú hanbu? Môže za to bohorovný pocit, že sa mu to neodvážia vyčítať.

Autor je politológ

Madame de Pompadour bola slávna kurtizána na dvore francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Kráľ si ju usadil priamo a bezostyšne v Elyzejskom paláci, bola mu niečím ako hlavnou štátnou radkyňou (hoci vtedy sa tomu ešte tak nehovorilo) a politika dvora sa robila priamo cez ňu.

Po tomto kráľovi sa to už nikto takto otvorene a drzo neodvážil robiť, hoci aj demokratickí papaláši mávali frajerky a milostné aféry. Poväčšine sa to však snažili ututlávať a oddeľovať svoj súkromný život od toho politického. Demokratické režimy si na to potrpeli, navyše sa v nich objavili médiá, ktoré s nadšením lovili takéto pikantnosti a rozpatlávali ich pred verejnosťou.

Diktátorské režimy riešili tento problém tak, že držali médiá pod krkom. Ak mali Stalin či u nás Gustáv Husák nejaký svoj mimomanželský milostný život, nedostalo sa to von. Ba aj Hitler dodržiaval toto klišé a ostentatívne dával najavo, že Eva Braunová je nepriepustne oddelená od jeho vodcovského poslania v nemeckom národe. A mohla spolu s ním zomrieť iba po tom, čo si to najprv posvätili manželským zväzkom.

Divoké pomery u nás aj v tomto ohľade nastali až po demokratickej revolúcii, keď sa moci ujal Vladimír Mečiar. V presvedčení, že ON môže všetko, doviedol si svoju frajerku priamo na úrad vlády a spravil z nej riaditeľku svojej premiérskej kancelárie. Mečiar si ju zaradil aj do svojho sprievodu, neostýchal sa priviesť ju so sebou až k pápežovi. Tak ako za Pompadourky, aj tu celá agenda premiéra prechádzala cez jej ruky.

Priznávam sa, aj ja som z toho raz ťažil. Keď bol premiér Mečiar na oficiálnej návšteve u rektora Univerzity Komenského (ktorým som bol vtedy ja), pošepla mi riaditeľka jeho úradu, Anna Nagyová, že mám využiť príležitosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Trošková

Komentáre

Teraz najčítanejšie