Denník N

Svetovému obchodu so zbraňami aj naďalej dominujú USA, takmer polovica amerických zbraní ide na Blízky východ

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

USA podľa najnovšej správy výrazne zväčšili svoj náskok pred Ruskom.

Prestížny švédsky think tank SIPRI v pondelok vydal správu, podľa ktorej sa počet zbraní v priebehu rokov 2013-2017 v porovnaní s predchádzajúcimi piatimi rokmi zvýšil o 10 percent. Ide o pokračovanie trendu nárastu objemu zbraní, ktorý sa začal pred dvoma desaťročiami.

Rusi zaostávajú za USA

Najväčším vývozcom zbraní na svete zostali Spojené štáty americké, ale ich export sa za päť rokov zvýšil o značných 25 percent. Na globálnom predaji zbraní sa USA podieľali 34 percentami.

„Na základe dohôd Obamovej administratívy dosiahli dodávky amerických zbraní v rokoch 2013-2017  najvyššiu úroveň od konca 90. rokov minulého storočia. Tieto dohody a ďalšie hlavné kontrakty podpísané v roku 2017 zabezpečia, že USA zostanú najväčším vývozcom zbraní aj v nasledujúcich rokoch,“ povedal Aude Flerant, šéf SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).

Naopak, vývoz od hlavného konkurenta USA – Ruska – sa za to isté obdobie znížil o 7,1 percenta a celkový podiel tejto najväčšej krajiny sveta na predaji zbraní klesol na 22 percent.

Čo sa týka exportu zbraní, vývoz USA bol až o 58 percent vyšší ako ruský. Za touto vedúcou dvojicou je Francúzsko (6,7 %), Nemecko, Čína (obaja vývozcovia takmer 6 %) a Veľká Británia (5 %). Tieto štyri štáty sú spolu s USA a Ruskom zodpovedné za 74 percent vývozu celosvetových zbraní.

Polovica amerických zbraní na Blízky východ

Zatiaľ čo Rusi vyvážali zbrane do 47 štátov sveta, USA do 98 krajín. Takmer polovica amerických zbraní (49 %) smerovala v rokoch 2013-2017 na Blízky východ, na území ktorého je väčšina krajín zapojená do nejakého vojnového konfliktu.

V dôsledku toho dovoz zbraní do týchto štátov v porovnaní s predchádzajúcimi piatimi rokmi (2008-2012) narástol o 103 percent. Tento región sa na celosvetovom dovoze zbraní podieľal 32 percentami.

Najväčšiu „zásluhu“ na tom má Saudská Arábia, ktorá za posledných päť rokov zvýšila dovoz zbraní o 225 percent, vďaka čomu sa stala druhým najväčším dovozcom zbraní na svete. S Blízkym východom podstatne viac obchodovali aj Nemci, ktorí zvýšili predaj zbraní do tejto oblasti o 109 percent.

„Rozsiahly násilný konflikt na Blízkom východe a obavy o ľudské práva viedli v západnej Európe a Severnej Amerike k politickej debate o obmedzovaní predaja zbraní. Aj napriek tomu však USA a Európa zostávajú hlavnými exportérmi do regiónu a spolu dodali viac ako 98 % zbraní importovaných do Saudskej Arábie,“ uviedol výskumník inštitútu SIPRI Pieter Wezeman pre britský denník The Guardian.

Najväčší importér je India

Prvé miesto v tejto štatistike patrilo v posledných piatich rokoch Indii, ktorá mala na celosvetovom obchode 12-percentný podiel. Hlavným dodávateľom zbraní pre Indiu bolo Rusko, ale aj dovoz z USA stúpol, a to až o 552 percent.

Prevahu blízkovýchodných krajín dokumentuje skutočnosť, že tretia priečka patrí Egyptu a štvrtá Spojeným arabským emirátom.

„Napätie medzi Indiou na jednej strane a Pakistanom a Čínou na strane druhej je dôvodom zvyšujúceho sa indického dopytu po dôležitých zbraniach, ktoré India nie je schopná sama vyrábať. Na druhej strane, Čína je čoraz viac spôsobilá produkovať vlastné zbrane a pokračuje v posilňovaní svojich vzťahov s Pakistanom, Bangladéšom a Mjanmarskom prostredníctvom dodávok zbraní,“ vysvetlil Wezeman.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie