Denník N

Dva gramy môžu zabiť 500 ľudí. Bývalého špióna otrávili nebezpečnou látkou, ktorú vyrába len Rusko

Sergej Skripaľ a jeho 33-ročná dcéra Julija. Foto – AP
Sergej Skripaľ a jeho 33-ročná dcéra Julija. Foto – AP

Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii otrávili Rusi, alebo im niekto ukradol nebezpečnú chemickú zbraň, tvrdí britská premiérka. Kremľu dala na odpoveď čas do večera.

Nemá farbu, chuť ani vôňu. Je 5- až 8-krát silnejšia chemická zbraň ako nervový agent VX, ktorým zabili nevlastného brata Kim Čong-una v Malajzii. A doteraz ju (aspoň sa o tom nevie) nikto nikdy nepoužil.

Chemickou zbraňou Novičok (v preklade nováčik) bol podľa britských vyšetrovateľov v Londýne otrávený bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra. V pondelok to v parlamente povedala britská premiérka Theresa Mayová.

Túto zbraň vyrába iba jedna krajina na svete, a tou je Rusko. Podľa britskej premiérky sú iba dve možnosti (zatiaľ iba) pokusu o vraždu špióna a jeho dcéry. Buď ho Rusku niekto ukradol, a teda disponuje veľmi nebezpečnou zbraňou hromadného ničenia. Alebo to urobil samotný ruský štát.

Mayová dala Moskve na odpoveď čas do utorka siedmej hodiny večer. Ak to nevysvetlia, hovorí o tvrdých opatreniach, pre ktoré chce v nasledujúcich dvoch dňoch nájsť podporu aj v zahraničí. Americký minister zahraničia Rex Tillerson, ktorého v utorok ráno prezident Donald Trump odvolal z funkcie (nahradí ho šéf CIA Mike Pompeo), povedal, že to vyzerá na „skutočne ohavný čin… zjavne z Ruska“.

Prakticky neliečiteľný

Sergeja Skripaľa našli 4. marca zvaleného na lavičke pred obchodným domom v meste Salisbury so svojou 33-ročnou dcérou Juliou – momentálne sú v kritickom, no stabilizovanom stave v nemocnici. Hospitalizovali aj policajta, ktorý bol pri nich medzi prvými, jeho stav je lepší, komunikuje s ľuďmi.

Novičok je výnimočne krutá a silná chemická zbraň. Vyvinuli ju Sovieti v 80. rokoch počas studenej vojny. Západ sa o nej dozvedel až v roku 1992, keď informácie vypustil do sveta ruský chemik Vil Mirzajanov, ktorý sa podieľal na jej vývoji. Neskôr utiekol na Západ a momentálne žije v Spojených štátoch.

„Je najmenej desaťkrát silnejší ako akýkoľvek známy nervový agent. Navyše je prakticky neliečiteľný. Títo ľudia – muž a jeho dcéra –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Svet

Teraz najčítanejšie