Denník N

Ako sa nový Most rozišiel s tým starým

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Most sa posunul od menšinovej k štandardnej strane, možno však rozhodol o vlastnom zániku. A SMK sa musí vyrovnať s tým, že Orbán podporil Fica.

Jednou zo zaujímavostí súčasnej vládnej krízy bolo, že personifikované výzvy na principiálnosť, čestnosť a odchod zo súčasnej koalície v rámci strany Most-Híd vždy smerovali najmä k jej slovenskej časti, k politikom, ako je Lucia Žitňanská alebo František Šebej. A to dokonca aj od tunajších liberálne zmýšľajúcich Maďarov nespokojných s pretrvávajúcou účasťou strany na tretej vláde Roberta Fica.

Maximálne ich ešte tak adresovali mladým maďarským politikom Mosta, ako sú štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák alebo splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Okrem apelov na Bélu Bugára, o ktorom v časti slovenskej verejnosti stále prežívajú ilúzie a iní sa naopak odvolávali na jeho pragmatickosť a pud sebazáchovy, ani z maďarskej komunity nikomu súdneho nenapadlo, aby na principiálnosť vyzýval komunálnych politikov či starostov Mosta a veteránov maďarskej menšinovej politiky na Slovensku.

Tento rozpor sa prejavil i na pondelkovom rokovaní republikovej rady Mosta, na ktorej sa chvíľami zdalo, že strane hrozí rozpad. Za odchod boli slovenskí a mladí maďarskí liberálni politici strany, zotrvať v koalícii naopak väčšinou chceli tí, čo prišli ešte z SMK a ich návyky a mentálne vybavenie zodpovedá tradičnej menšinovej politike. Jednotu nakoniec zachránilo možno len vedomie, že aspoň nejakú šancu na politickú budúcnosť majú iba spoločne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie