Denník N

Danko: Aj o výmene premiéra bola reč

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS dala jasne najavo, že nechce byť vnímaná ako strana, ktorá bola za pádom vlády.

“Vláda je funkčná, má dôveru. Koaličná zmluva platí,“ vyhlásil predseda SNS Andrej Danko poobede v Národnej rade, keď predstúpil pred novinárov, aby vysvetlil, aká je pozícia jeho strany pri rokovaniach s Mostom-Hídom a so Smerom. Most-Híd v pondelok večer vyzval koaličných partnerov na dohodu o predčasných voľbách.

„Vyjadrenie Bélu Bugára nevnímam ako ukončenie tejto vlády,“ povedal Danko s tým, že rozhodnutie republikovej rady koaličného partnera vníma skôr ako odkaz, že nie je možná rekonštrukcia vlády. Vzápätí však rekonštrukciu vlády, a to dokonca na najvyššom poste, pripustil.

Koaliční lídri debatujú o všetkom

V parlamente sa totiž v zákulisí hovorilo aj o možnosti, že Mostu-Hídu ponúkli za ďalšie pôsobenie vo vláde post premiéra. Minister životného prostredia László Sólymos to poprel.

Danko však to, že v hre môže byť aj výmena predsedu vlády, v utorok nevylúčil. „Bavíme sa o rôznych veciach vrátane takých, o akých hovoríte,“ povedal predseda SNS o koaličných rozhovoroch a pripomenul, že podpredsedníčka Mosta-Hídu Lucia Žitňanská o takejto rekonštrukcii vlády už v minulosti hovorila.

Predseda SNS tiež prezradil, že už asi neexistuje ani oblasť či téma, o ktorej by s Bélom Bugárom a Robertom Ficom počas koaličných rozhovorov prebiehajúcich od utorka rána nehovoril. „Preberali sme všetky možné varianty,“ povedal. „Ak už nebude cesta k spokojnosti všetkých  koaličných partnerov, budete informovaní, že vláda je nefunkčná.“

Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Danko deň začal tým, že ráno poslal do médií tlačovú správu. Jej hlavné posolstvo bolo zrejmé – SNS nechce byť tou stranu, ktorá sa pričiní o pád tretej vlády Roberta Fica.

„Predsedníctvo SNS zaviazalo predsedu SNS Andreja Danka rokovať o predčasných voľbách s koaličnými partnermi, ale až vtedy, ak dôjde k pádu vlády, respektíve jej nefunkčnosti, prípadne k nefunkčnosti koalície. Preto sú akékoľvek úvahy o stanovení termínu nových volieb nateraz predčasné.”

Toto stanovisko nasledovalo deň potom, ako líder Slovenskej národnej strany sebavedomo hovoril aj o možnosti predčasných volieb. Ani teraz ju nevylučuje, dáva však najavo, že nechce byť tým, kto rozbíja vládu.

Andrej Danko má z leta minulého roka osobnú skúsenosť s vážnou koaličnou krízou. Začala sa tým, že nečakane vypovedal koaličnú zmluvu v čase, keď sa jeho minister školstva Peter Plavčan dostal pre eurofondy pod veľký tlak  a výsledok bol, že minister po Ficovom ultimáte skončil. Teraz si už Danko dáva pozor, aby nepôsobil ako ten, kto rozbíja.

Poslanecký klub sa zladil s predsedom

Aj poslanci SNS v utorok tvrdili, že vláda funguje ďalej a parlament musí pracovať. Najprv sa stretli na pol hodiny v poslaneckom klube, zladili si postoje s vyhlásením predsedu Danka a potom už pred novinármi prezentovali jednotný postoj.

„Do poslednej chvíle sme poslancami, mali by sme si plniť svoje povinnosti,“ hovoril napríklad už od rána Štefan Zelník.

Z vyjadrení členov SNS sa zdalo, že chcú zatlačiť na Most-Híd, aby jeho ministri podali demisiu. „Pokiaľ sú vo vláde, tá je funkčná,“ opakovala aj podpredsedníčka strany Eva Smolíková.

Poslanci SNS tiež opakovali – počkajme, čo sa bude diať. Keď sa na úvod parlamentnej schôdze o 13.00 ukázalo, že Národná rada je vďaka hlasovaniu poslancov vládnej koalície uznášaniaschopná, bol to pre nich ďalší argument, že koalícia je funkčná, a nie je teda dôvod hovoriť o predčasných voľbách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie