Denník N

Raper Pil C: Museli dvaja mladí ľudia zomrieť, aby si spoločnosť povedala dosť? Vlastne ma to ani neprekvapuje

Foto - archív Pil C
Foto – archív Pil C

Pil C ešte pred štyrmi rokmi pracoval, ale potom začal rapovať a rýchlo sa vypracoval medzi najlepších na Slovensku. Hovorí, že na mítingu Smeru by nikdy nevystúpil a je zlé, ak mladí, ktorí počúvajú rap, sympatizujú s ĽSNS.

V rozhovore sa dočítate:

  • že už za Mečiara politici zistili, že nemajú žiadnu zodpovednosť voči svojim voličom,
  • prečo nikto nemôže diktovať raperom, k čomu sa majú a kedy sa majú vyjadriť,
  • prečo ho pobúrilo, keď fanúšik na jeho školskú lavicu napísal Pil C a hneď nad tým ĽSNS,
  • ako vníma, že je pre mladých vzorom,
  • o novom albume. 

Ako jeden z mála sa nevyhýbate spoločenským témam. Napríklad v piesni Peroxid sa vyjadrujete k politike. Prečo ste sa to rozhodli spraviť?

Už v pôvodnom tracku Peroxid som v druhej slohe akoby rypol do politickej situácie a frustrácie mladých ľudí z toho, čo sa deje. Som dospelý človek, pracoval som, pracujem, odvádzam dane, zaujímam sa o veci verejné a vidím, čo sa okolo nás deje, vnímam, ako štát funguje. Chcel som vyjadriť môj názor na danú problematiku a poukázať aspoň sčasti na niektoré problémy.

V spoločnosti sa dá už dlhšie sledovať napätie a frustrácia. Veľa ľudí mi vravelo, veď si sa vyjadril, že umelec by mal byť apolitický. Áno, zastával som názor, a stále zastávam, že by mal byť. Ale hlavne v tom zmysle, že by nemal vystupovať niekomu na mítingu, nemal by sa spájať s politickými stranami, no je mojou občianskou povinnosťou vyjadriť svoj názor na problémy, ktoré trápia ľudí v našej krajine. Hlavne, keď si uvedomíme, že aký máme my, interpreti či influenceri, dosah na mladých ľudí. Netuším prečo, no mladí ľudia strácajú záujem o to, čo sa deje navôkol nich, tak vnímam tú potrebu edukovať aspoň takýmto spôsobom.

Ako vnímate súčasnú politickú situáciu? Po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky ste sa na sociálnych sieťach opakovane vyjadrovali k politike, napríklad na Insta stories ste mali požiar budovy daňového úradu v Košiciach. Čo hovoríte na protesty, na možnosť zmien vo vláde?

Hej, ale to s daňovým úradom bola len zle načasovaná náhoda, teda dúfam. Čo sa týka zmien vo vláde, tak nemyslím si, že prípadné kreslo ministra vnútra bude stačiť. V súčasnej situácii je už oprávnené pýtať sa, akú má táto vláda legitimitu. Teraz tu spolu sedíme a je to približne týždeň od tých smutných udalostí, ktoré sa odohrali vo Veľkej Mači (rozhovor prebiehal vo štvrtok 8. marca – pozn. red.) A stále nič.

Stále sa objavujú nové a nové zistenia a zodpovední politici sa namiesto vyvodenia zodpovednosti a preukázania aspoň akej-takej politickej kultúry stále hrajú na vyšetrovateľov a dookola používajú staré nacvičené formulky, ktoré im roky fungovali. No podľa mňa sa prerátali a už to došlo až do bodu, z ktorého nie je možný návrat. Už to nemajú vo svojich rukách a ja toto celé vnímam veľmi znepokojene.

Ako pozorný občan tohto štátu s obavou sledujem toto dianie. A pýtam sa, či sa až toto muselo stať, aby si ľudia uvedomili, čo sa deje? Museli dvaja mladí ľudia zomrieť, aby si spoločnosť povedala dosť? Keď sa zamyslím nad odpoveďou, tak ma to vlastne ani neprekvapuje.

Už za vlády Mečiara politici zistili, že nemajú žiadnu zodpovednosť voči svojim voličom. Že volič znesie všetko. Že je nenáročný. Že si môžu dovoliť spraviť čokoľvek a všetko im prejde. Že všetko vyšumí. A skúšali a prihadzovali čoraz viac, a, bohužiaľ, my sme sa len prizerali a dovolili sme im to. Síce sme si zafrflali popod nos a niekedy aj trochu hlasnejšie, ako napríklad v roku 1998, no to bolo tak všetko. Za posledné roky tu bolo xy politických káuz, ale ľudia sú už jednoducho apatickí. No teraz si myslím, že sa nachádzame v zlomovom bode, keď sme si povedali, že stačilo. 

Lukáš Kajanovič (31), umeleckým menom Pil C

sa narodil v Partizánskom a patrí medzi najobľúbenejších raperov na Slovensku, hoci rapovať začal až ako 28-ročný. Prvú pieseň s názvom Lost zverejnil v auguste 2014. Debutoval sólovým albumom Hype v roku 2016, na konci októbra vydal druhý album V rádiu hral Elán, keď zomrel Tupac. 

V USA sa raperi bežne vyjadrujú k takýmto témam, napríklad počas amerických prezidentských volieb prebiehala kampaň „F*ck Donald Trump“ , do ktorej sa zapojili Macklemore, YG či G-Eazy.

Trump je obrovský polarizačný faktor. Ako osoba vyvoláva u ľudí silné emócie. Jedna skupina ľudí ho miluje, druhá nenávidí. A taktiež jeho zahraničná politika budí dosť veľké obavy, s prihliadnutím na jeho jednotlivé kroky a vyjadrenia. Je prirodzené, že ľudia s ich statusom to vnímajú a vyjadrujú sa k tomu.

U nás napríklad Vec vydal pesničku Krv na rukách a v rozhovore pre Denník N hovoril, že slovenskí raperi sa k politike veľmi nevyjadrujú.

Keď už sme v tej Amerike, tak aj tam máš okrem ľudí, čo to hovoria nahlas, často ľudí, ktorí s ním určite nesúhlasia, ale nemajú potrebu to hovoriť verejne. Nemôžeš diktovať raperom, k čomu sa majú a kedy sa majú vyjadriť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie