Denník N

Mafia na východe? Absurdné, tam nič nie je, povedal Fico europoslancom. Vybrané pasáže zo správy o Slovensku

Delegácia poslancov Európskeho parlamentu v Prezidentskom paláci. Foto – TASR/Jakub Kotian
Delegácia poslancov Európskeho parlamentu v Prezidentskom paláci. Foto – TASR/Jakub Kotian

Šestica europoslancov z rôznych frakcií sa 8. marca stretla s organizátormi protestov, novinármi, prezidentom Andrejom Kiskom, premiérom Robertom Ficom či ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Celá správa (pdf)

Stretnutie s prezidentom Kiskom

Sériu stretnutí s najvyššími štátnymi činiteľmi delegácia začala s prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom v Prezidentskom paláci. Prezident privítal delegáciu a načrtol, aká je jeho rola v súčasnej situácii: je veľmi hrdý na svoju krajinu a je presvedčený, že vyšetrovatelia odhalia príčinu vraždy. Kiska uviedol, že vyšetrovatelia potrebujú dôveru a čas a on ako prezident si chce byť istý, že situácia v krajine ostane pokojná. Oznámil svoj zámer na druhý deň podpísať memorandum o aktuálnej situácii a jej riešení.

Claude Moraes uviedol delegáciu a prezentoval prezidentovi jej mandát. Prízvukoval, že hoci je každý z prítomných poslancov Európskeho parlamentu členom inej frakcie, majú kolektívny záujem na nezávislom zhodnotení momentálnej situácie na Slovensku. Európske hodnoty čelia hrozbám vo viacerých členských štátoch, preto je dôležité udávať tón a ukázať, že Európsky parlament urýchlene vysiela delegáciu, aby zdôraznil európsku solidaritu a dôležitosť hodnôt, ktoré zdieľajú všetci Európania.

Ingeborg Grässleová sa prezidenta pýtala na nedostatok dôvery občanov voči štátnym inštitúciám, predovšetkým polícii a orgánom činným v trestnom konaní, na ktorú počas ranného stretnutia upozorňovali zástupcovia občianskej spoločnosti a novinári. Bola veľmi znepokojená týmito obvineniami, ktoré sú v ostrom kontraste s bruselským videním sveta. Podľa nej Slovensko nebolo pod drobnohľadom a vytváralo dojem, že neexistuje dôvod na obavy. Konfrontácia s obvineniami, že európske peniaze „sú ukradnuté“ alebo ich považujú za darček, Grässleovú znepokojila a je ochotná dohliadnuť na dôsledné vyšetrovanie.

Prezident odvetil, že ľudia naozaj stratili dôveru v svoj vlastný štát a on považuje za svoju úlohu pomôcť s naštartovaním nových procesov. Naozaj sa zdá, že Slovensko je členským štátom s najnižšou dôverou v spravodlivosť. Preto je dôležité ukázať ľuďom, že vo vláde nastali reálne zmeny.

To, či sa rozkrádajú európske peniaze, je otázka vo všetkých členských štátoch – v niektorých väčšia, inde menej. Prezident zdôraznil, že veci sa začali hýbať správnym smerom, napríklad na ministerstve spravodlivosti, no na obnovenie dôvery je potrebné vykonať ďalšie kroky. Potrebné je najmä posilniť politické kontrolné mechanizmy a vyvodiť dôsledky vždy, keď nastane problém.

Claude Moraes súhlasil s názorom, že je potrebné vyriešiť množstvo štrukturálnych otázok v súdnictve a v oblasti presadzovania práva. Dodal, že delegácia je tu preto, aby sa k nim vyjadrila.

Prezident Kiska členov delegácie ubezpečil, že všetky štátne inštitúcie otvorene odpovedia na všetky ich otázky, a pripomenul svoje silné európske postoje. Pokiaľ ide o európske fondy, vyjadril obavu, že sú niekedy až príliš komplikované, čo môže viesť k situáciám, že na peniaze nikto nedohliada.

Na otázku Ryzsarda Czarneckého, aké sú najlepšie a najhoršie možné scenáre pre nasledujúce dni, prezident odpovedal, že ich nechce preberať, ale úprimne dúfa, že si koaliční partneri uvedomia vážnosť atmosféry. Očakáva od nich naozajstnú rekonštrukciu vlády, a ak nenastane, vidí ako možné riešenie predčasné voľby. Kiska delegátov ubezpečil, že Slovensko v každom prípade ostane i naďalej stabilnou krajinou so silnou proeurópskou orientáciou, a to dokonca aj po prípadných voľbách.

Stretnutie s premiérom Ficom a ministrom Kaliňákom

Premiér Robert Fico otvoril stretnutie vysvetlením, že Slovensko je uprostred najmasívnejšieho vyšetrovania vo svojej histórii. Do prípadu je zapojených viac vyšetrovateľov, než kedykoľvek predtým, a spolupracujú s FBI, Europolom, talianskou a českou políciou. A ak to bude nutné, pribudnú ďalší. Šéfredaktor portálu Aktuality.sk dostáva informácie o vyšetrovaní, ktoré sú také podrobné, až je to na hranici zákona. Nikto preto podľa neho nemôže spochybňovať profesionalitu polície. Ak by bola vražda spätá s investigatívnou prácou Jána Kuciaka, predstavovalo by to útok na demokraciu.

Robert Fico zdôraznil, že Slovensko má funkčnú vládnu koalíciu a otvorene skritizoval prezidenta Andreja Kisku, ktorý podľa premiérových slov bez ohľadu na motívy vraždy volá po predčasných voľbách a páde vlády. Ukázalo sa, že je veľmi znepokojený demonštráciou ohlásenou na nasledujúci deň (9. marca).

Minister vnútra Robert Kaliňák pripomenul, že ide o prvý prípad podobnej vraždy na Slovensku. Rozhodnutie zapojiť šéfredaktora Aktualít do vyšetrovania podľa neho vyplynulo zo snahy o transparentnosť. Slúžil ako „strážny pes“ transparentnosti vo vyšetrovaní bez toho, aby sa doň zapájal.

Robert Kaliňák opísal prijaté opatrenia s cieľom zvýšiť bezpečnosť novinárov: všetkých vyzvali, aby sa ozvali, ak chcú ochranu. Ktorýkoľvek slovenský šéfredaktor môže požiadať políciu o ochranu, ak pracuje na citlivom prípade. Táto ochrana bude poskytnutá bez akéhokoľvek politického schvaľovania (zvyčajne je na jej udelenie potrebný súhlas ministra vnútra).

Členovia delegácie vo svojom úvodnom vyhlásení predstavili svoj mandát a vzniesli širšiu otázku nezávislosti súdnictva a efektivity vymožiteľnosti práva. Reagovali tým na obvinenia, s ktorými bola delegácia konfrontovaná pri stretnutí s predstaviteľmi občianskej spoločnosti. Spomenuli frustráciu novinárov, ktorí sú presvedčení, že proti korupcii nie sú prijímané dostatočné opatrenia. Členov delegácie zaujímalo aj trestné oznámenie na ministra vnútra, ktoré v ten istý deň podal prokurátor špeciálnej prokuratúry a ktoré považovali za veľmi nezvyčajné.

Minister vnútra vo svojej reakcii vyzdvihol veľký ekonomický rast a nízku mieru nezamestnanosti na Slovensku. Zdôraznil, že boj proti korupcii je braný vážne a že v posledných rokoch prijali množstvo opatrení, ako napríklad zriadenie špeciálneho odboru prevencie korupcie a vytvorenie nového zákona o whistleblowingu, ktorý je v procese schvaľovania. Podľa ministra je Slovensko v boji s korupciou na dobrej ceste.

Robert Kaliňák bagatelizoval závažnosť trestného oznámenia voči svojej osobe tým, že ho označil za boj dvoch politických strán a spomenul niektoré fakty ešte z roku 2010. Taktiež poznamenal, že Slovensko je špeciálne tým, že množstvo informácií je verejne dostupných, a odhadol, že Ján Kuciak získal 80 percent obsahu posledného článku od ministerstva vnútra.

Predseda vlády Robert Fico dodal, že Slovensko je umiestnené veľmi vysoko v rebríčku slobody médií (na 17. mieste vo svete a najlepšie spomedzi krajín V4). Podľa neho môžu novinári na Slovensku písať, čo chcú, bez akejkoľvek zodpovednosti. Takisto vyjadril názor, že koncept posledného Kuciakovho článku neobsahoval nič nové a všetky informácie, ktoré odhalil, boli zverejnené už predtým. Preto polícia pracuje s rôznymi hypotézami. Prvou možnosťou však naďalej ostáva to, že vražda súvisela s jeho zisteniami.

Pri téme boja proti korupcii Robert Fico spomenul ďalšie opatrenia, vrátane previerky každého zamestnanca ministerstva a ponúkol komplexný prehľad všetkých protikorupčných opatrení prijatých počas ostatných troch rokov.

Pokiaľ ide o prezidenta republiky, premiér uviedol, že 20. septembra 2017 sa prezident Kiska stretol s pánom Sorosom v jeho newyorskej súkromnej kancelárii a nevzal so sebou žiadneho z úradníkov ministerstva zahraničných vecí. Podľa Fica je otázka, o čom sa rozprávali, celkom legitímna.

V súvislosti s demonštráciami premiér spomenul, že mimovládne organizácie, ktoré sa podieľajú na organizácii, dostali minulý rok tisíce eur. Povedal, že Slovensko nie je známe násilnými demonštráciami, no tentoraz má obavu, že protestujúci budú chcieť vtrhnúť do jeho kancelárie na úrade vlády a on bude vystavený vážnej otázke, či má požiadať políciu, aby zasiahla. Mal podozrenie, že protestujúci budú vyhľadávať strety s políciou, pričom poznamenal, že od polície má informácie, že demonštrácie budú krvavé.

Takisto spomenul, že opozičné strany vyrábajú tabule s hroznými odkazmi, ako napríklad, že členovia vlády sú vrahovia. Situáciu označil za veľmi vážnu a dodal, že očakáva veľkú účasť, pretože dôchodcovia a študenti využijú možnosť cestovať bezplatne. Premiér sa otvorene vyjadril, že je nahnevaný na prezidenta, pretože politický zápas medzi vládou a opozíciou má prebiehať v parlamente, a nie v uliciach. Opozícia podľa neho nebola schopná 12 rokov vyhrať voľby, no teraz musí čeliť situácii, že chce rozbiť fungujúcu krajinu. Pripomenul, že Slovensko je parlamentná demokracia so silným parlamentom a slabým prezidentom, preto považoval od prezidenta za nezodpovedné, že prekročil svoje ústavné právomoci.

Členovia delegácie premiérovi položili viacero otázok. Pýtali sa na podozrenia, podľa ktorých na východe Slovenska úraduje mafia, na organizáciu vyšetrovania dvojitej vraždy, na absenciu policajnej ochrany zavraždeného novinára, napriek tomu, že o ňu sám požiadal, a na obvinenia, že mafia sa prostredníctvom Ficovej asistentky infiltrovala až do kancelárie predsedu vlády.

Podľa Roberta Fica je myšlienka, že by mafia mohla mať záujmy na východnom Slovensku, absurdná, pretože tam nič nie je, no pripustil, že možnosť kúpiť si poľnohospodársku pôdu a poberať na ňu priame platby môže byť pre niekoho zaujímavá. Zároveň položil otázku, či je správne prijímať dotácie na nekultivovanú pôdu, keďže to môže viesť k špekuláciám.

Pokiaľ ide o jeho asistentku, premiér usúdil, že nie je zodpovedný za to, čo robila predtým, než sa stala súčasťou jeho kancelárie, z ktorej navyše medzičasom odišla.

Na obvinenie z neposkytnutia ochrany, o ktorú žiadal novinár Ján Kuciak, minister vnútra zareagoval, že požiadavka súvisela s nahraným telefonátom s podnikateľom. To, čo bolo nahraté, však nespĺňalo kritériá trestného činu a nemohlo byť považované za násilnú hrozbu. K výčitke, že polícia za 44 dní neurobila s Kuciakovou požiadavkou nič, Kaliňák dodal, že prokuratúre trvalo 22 dní, kým o tom upovedomila políciu. Keďže prokuratúra je na Slovensku celkom nezávislá, nemal to ako minister vnútra vo svojich rukách.

V súvislosti s aktivitami mafie minister poukázal na to, že v komplexnej správe o vplyve mafie v Európe z roku 2013 Slovensko nebolo vôbec spomenuté. Ak by teda na Slovensku boli nejakí mafiáni, nevykazujú známky organizovaného zločinu. Štyri rodiny, o ktorých sa hovorilo, že majú väzby na N’dranghetu, síce poznali ľudí z talianskej mafie, no podľa Kaliňáka neexistuje žiaden dôkaz, že sú tiež jej súčasťou. Minister taktiež spomenul zmätky ohľadom osôb, ktoré mali rovnaké mená, no rôzne dátumy narodení.

Premiér Robert Fico na záver stretnutia vyjadril pevné presvedčenie, že to, čo sa stalo, sa už nikdy nezopakuje, a členom delegácie ponúkol k nahliadnutiu správu, v ktorej boli zhrnuté protikorupčné opatrenia prijaté počas posledných troch rokov.

Členovia delegácie Európskeho parlamentu

  • Ingeborg Grässleová – EPP (Európska ľudová strana), Nemecko
  • Claude Moraes – S&D (Progresívna aliancia socialistov a demokratov), VB
  • Ryzsard Czarnecki – ECR (Európski konzervatívci a reformisti), Poľsko
  • Sophie in t’Veldová – ALDE (Aliancia liberálov a demokratov), Holandsko
  • Benedek Javor – Zelení/ALE (Európska slobodná aliancia), Maďarsko
  • Marco Valli – EFDD (Európa slobody a priamej demokracie), Taliansko

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie