Denník N

My sme sa báli kritizovať vlastnú krajinu, ale premiér ju urážal

Delegácia Európskeho parlamentu na stretnutí s Robertom Ficom. Foto – TASR
Delegácia Európskeho parlamentu na stretnutí s Robertom Ficom. Foto – TASR

Čo tu videla delegácia europoslancov a ako im Fico priznal, že východ je pre neho nič.

Cítil som sa ako v 90. rokoch. Aj vtedy sa Európa čudovala, čo sa to deje na Slovensku. V snahe pochopiť to sa zahraniční politici a diplomati stretávali s mimovládkami a novinármi. Chceli počuť aj ich verziu slovenského príbehu, lebo tej od Vladimíra Mečiara nemohli uveriť. Teraz je to rovnaké. Diplomati a europoslanci nechcú počuť len verziu Roberta Fica.

Nie je to príjemné kritizovať vlastnú krajinu. Hovoriť o všetkých tých kauzách, klamstvách a zlyhaniach. Moje obavy však boli zbytočné. Pochopil som to, keď som si prečítal správu europoslancov, ktorí prišli zisťovať, čo sa po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej deje na Slovensku.

Nikto z nás, novinárov, ľudí z tretieho sektora, mladých organizátorov protestov, nespochybnil Slovensko tak ako samotný premiér Fico. Na otázku, ako si vysvetľuje, že sa na východe Slovenska usadila talianska mafia, odpovedal: Absurdné, tam nič nie je.

Spoločne s klamstvami o hroziacich násilnostiach na protestoch a jeho strachu pred agresívnym davom, s výmyslami, že v poslednom článku Jána Kuciaka nebolo nič nové, je to priznanie, že premiér tejto krajiny poškodzuje jej dobré meno v zahraničí. A nehanbí sa priznať, že veľkou časťou Slovenska opovrhuje a hlavne: desať rokov v pozícii premiéra s tým nič neurobil.

Tí europoslanci boli šiesti. Boli veľmi dobre pripravení a plne koncentrovaní na svoju misiu. Žiadni exoti. Nemka zastupovala európskych ľudovcov, Brit socialistov a ich ďalší kolegovia ostatné menšie frakcie Európskeho parlamentu.

Rozdiel oproti úrovni premiéra Fica a jeho ministra vnútra Roberta Kaliňáka bol jasný hneď po prvých slovách, keď šéfredaktorovi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Komentáre

Teraz najčítanejšie