Denník N

SMK pripúšťa vznik volebného bloku strán, Progresívne Slovensko a Spolu zvažujú, či sa spájať

Predseda SMK József Menyhárt s Igorom Matovičom, Alojz Hlina, predseda PS Ivan Štefunko a predseda Spolu Miroslav Beblavý. Foto – N, TASR a FB SMK
Predseda SMK József Menyhárt s Igorom Matovičom, Alojz Hlina, predseda PS Ivan Štefunko a predseda Spolu Miroslav Beblavý. Foto – N, TASR a FB SMK

V opozícii chcú v prípade predčasných volieb zabrániť veľkému prepadu hlasov, ku ktorému prišlo aj v roku 2016. Ponuku na spájanie dáva Igor Matovič.

Vláda Smeru, SNS a Mosta-Híd (a najskôr aj Siete) mohla pred dvomi rokmi vzniknúť aj vďaka tomu, že prepadlo zhruba 200-tisíc hlasov strán KDH a SMK, ktoré sa nedostali do parlamentu. Teraz pred možnými predčasnými voľbami v opozícii hovoria, že to už nemôžu pripustiť.

S KDH to tentoraz vyzerá lepšie, preferencie jej stúpajú, a ak sa po víkendovej voľbe predsedu strana nerozháda, má šancu držať sa v bezpečnej zóne výraznejšie nad piatimi percentami, čo je hranica na vstup do parlamentu.

Horšie je na tom Strana maďarskej komunity, ktorá má od volieb dlhodobo výrazne pod päť percent – a mimo parlamentu je už od volieb v roku 2010.

Bárdos z SMK: Matovičovu ponuku vítame

SMK ako jediná z menších strán nateraz pripúšťa aj „demokratický blok ako možnosť zmeniť politickú kultúru“. Z akých strán by sa tento blok mal skladať, SMK nespresnila – rozhodovať o tom, či pôjdu do volieb samostatne alebo nie, ešte budú najvyššie orgány strany.

Z vyjadrení vplyvného člena predsedníctva Gyulu Bárdosa to však vyzerá, že tentoraz už SMK nechce riskovať, že už vo štvrtých voľbách po sebe zostanú mimo parlamentu. „Pre SMK je teraz najdôležitejšia otázka, ako sa dostať do Národnej rady. Potom budeme môcť zmeniť túto vládu a súčasný neakceptovateľný stav na Slovensku. Tak ako sme stáli pri porazení Mečiara a vstupe Slovenska do Únie, tak budeme aj teraz stáť na dobrej strane,“ povedal Bárdos Denníku N.

S jasnou ponukou pre mimoparlamentné strany prišiel v utorok Igor Matovič – núka im miesto na svojej kandidátke. Predseda SaS Richard Sulík zasa navrhuje spoločné vyhlásenie demokratickej opozície, že nebudú spolupracovať so Smerom ani s Kotlebom a že nebudú na seba navzájom útočiť.

Bárdos berie Matovičov aj Sulíkov nápad pozitívne. „Zatiaľ je predčasné hovoriť, ako presne bude vyzerať predvolebná spolupráca s ďalšími stranami, ale určite to vítame. Možností je viac. Rozhodovať bude predsedníctvo,“ povedal Bárdos.

Po voľbách si vie Bárdos predstaviť spoluprácu so stranami SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH, Progresívne Slovensko a Spolu. Nemenoval Most-Híd, ktorý chce odísť z koalície s Robertom Ficom.

Spoja sa Progresívne Slovensko a Spolu?

S príchodom predčasných volieb budú musieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie