Denník N

Fico východniarov urazil, ak tu nič nie je, je to aj jeho vina, vraví organizátor košického protestu

Ján Gálik
Ján Gálik

Je isté, že obyčajní ľudia nedovolia, aby politici prepojení s mafiou riadili tento štát, hovorí organizátor košického zhromaždenia Za slušné Slovensko Ján Gálik. Rozhovor vznikol pred tým, ako sa Smer, Most a SNS dohodli na novej vláde bez Roberta Fica.

Organizátor piatkového zhromaždenia v Košiciach JÁN GÁLIK hovorí, že vláda naťahuje čas, aby ľudia vychladli a odišli z ulíc. Sľubuje, že sú pripravení v protestoch pokračovať, kým nebudú všetky požiadavky splnené. 

Premiér Robert Fico pred europoslancami povedal o východe, že tam nič nie je. Čo na to hovoríte?

Je to veľmi nešťastné vyjadrenie premiéra. Samozrejme, na východe je možno menej príležitostí a pracovných miest, ale to, že tu nič nie je, je urážlivé a bol to veľmi zlý krok. Navyše, ak tu aj je menej príležitostí, je to aj jeho zodpovednosť a týmto výrokom sa „pochválil“, že východu veľmi nepomohol.

V piatok organizujete v Košiciach protest, budete pracovať aj s týmto motívom?

Ťažko povedať, s čím budú pracovať rečníci, ale nečudoval by som sa, keby spomenuli tento geniálny výrok. Hlavne však chceme apelovať na občiansku spoločnosť, aby si ľudia uvedomili svoju rolu v demokracii a nezabúdali, že keď padne vláda a príde iná, tak to nevyrieši problémy, ale aby si z protestov odniesli pocit zodpovednosti za chod tejto krajiny. To je hlavný motív zhromaždení.

Ján Gálik (30)

Pracuje v komunitnej a kultúrnej sfére. Pred tromi rokmi založil nezavislé kultúrne a komunitné centrum KLUB  v Košiciach. Zapájal sa do viacerých občianskych aktivít, napríklad do učiteľských štrajkov. Na voľnej nohe sa venuje fotografii a dokumentárnemu filmu. Je spoluorganizátorom košického zhromaždenia Za slušné Slovensko.

V súvislosti s posledným textom Jána Kuciaka o mafii sa spája východ Slovenska s mafiou. Aký z toho máte dojem? Je to pocit zadosťučinenia, že si to konečne niekto všimol a rieši to? Alebo sa to preháňa?

Neviem to posúdiť. Kauza sa týka poľnohospodárskych pozemkov, ktoré nie sú v centre Košíc, kde bývam. Dlhodobo je známe, že východ je chudobný kraj, ale v Michalovciach je veľmi veľa milionárov. Najviac na Slovensku. Teraz to začína dávať zmysel.

Pred niekoľkými rokmi sa v Košiciach konali protesty pred vilou Pavla Pašku. Zmenili sa nálady v Košiciach oproti predošlým protestom?

Vidím výraznú zmenu nielen v počte účastníkov, ale aj pri angažovanosti. Keď sa človek prejde po ulici,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Rozhovory

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie