Denník N

Prieskum Focusu: Vražda a politická kríza potápajú Smer, už má len 20 percent

Strana Roberta Fica stratila päť percentuálnych bodov a mala by iba 35 poslancov. Súčasná koalícia by vládu ani zďaleka nezložila.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, hromadné protesty proti vláde a politická kríza v krajine výrazne oslabili Smer. Strana Roberta Fica stratila viac ako päť percentuálnych bodov a s podporou len 20,2 percenta sa dostala k svojim historickým minimám. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý uskutočnila medzi 7. a 13. marcom.

Podľa sondáže by Fico, ktorý má momenálne 49 poslancov, získal už len 35 mandátov. Na porovnanie – vo volebnom období 2012 až 2016 ich mal až 83.

SNS silnejšia, Most-Híd rovnako

Vládna kríza neublížila SNS. Tá si naopak polepšila z 8,6 na desať percentuálnych bodov.

Udalosti posledných dvoch týždňov podľa prieskumu takmer neubrali voličov Mosta-Híd. Kým v januári ich chcelo voliť 5,7 percenta, teraz je to 5,6 percenta.

Veľkú väčšinu dát do prieskumu agentúra zbierala pred tým, ako Most-Híd oznámil, že pokiaľ nebudú predčasné voľby, odíde z vlády.

Kotlebovci, Kollár, Danko aj Matovič na 10 percent

Jasne druhá za Smerom je stále SaS Richarda Sulíka so 14 percentami. Za Slobodou a solidaritou sú hneď štyri strany okolo desiatich percent.

Z odchodu voličov od Fica zrejme profitovali aj kotlebovci. Ich popularita sa zvýšila z ôsmich na desať percent.

O takmer jeden a pol percentuálneho boda si polepšila aj Sme rodina, ktorá sa dostala na 10,4 percenta, čo je rovnaká hodnota, ako má OĽaNO.

S prehľadom by sa do parlamentu dostalo aj KDH.

Nové strany sú dole

Nové strany Progresívne Slovensko (PS) a Spolu – občianska demokracia majú stále len veľmi malú popularitu. PS chce voliť len 1,4 a Spolu len 1,1 percenta ľudí a v sondáži sa pred nich dostali aj ortodoxní komunisti.

Súčasná koalícia by vládu ani zďaleka zostaviť nedokázala. Dostala by dohromady len 61 mandátov. Naopak nefašistická opozícia SaS, OĽaNO, Sme rodina a KDH by získali 72 mandátov. Spolu s Mostom by mali 81 hlasov a pravicová opozícia bez Mosta, ale so SNS až 89 hlasov. Neofašistom by pribudli traja poslanci a mali by ich 17.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie