Denník N

Fico chce skončiť, favoritom na premiéra je Pellegrini, Žitňanská nebude v ďalšej vláde

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer, Most a SNS sa dohodli na novej vláde bez Roberta Fica.

Tretia vláda Roberta Fica končí po dvoch rokoch. Šéfovia Smeru, SNS a Mosta-Híd sa po kríze vyvolanej vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a po rozsiahlych protivládnych demonštráciách dohodli na novej vláde, ktorej nebude šéfovať Robert Fico.

Oznámili to v stredu večer v spoločnom vyhlásení.

Kto bude novým premiérom, zatiaľ neoznámili, v Smere sa hovorí, že by to mohol byť doterajší vicepremiér Peter Pellegrini, alebo minister financií Peter Kažimír.

Podľa zdrojov z koalície je oveľa pravdepodobnejšie, že Ficova strana poverí vedením vlády Pellegriniho. Oficiálne orgány Smeru o tom ešte nerozhodli, mali by tak urobiť vo štvrtok.

Ako bude v politike pokračovať Fico, známe nie je, po odstúpení z postu premiéra mu patrí poslanecký mandát.

Žitňanská už nebude ministerka

V novej vláde majú byť zachované počty ministrov a zrejme aj rozdelenie rezortov. O menách sa zatiaľ len špekuluje, niektoré vraj už strany majú. Niektoré mená by sa mali opakovať.

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská medzitým oznámila, že v ďalšej vláde už nebude pokračovať.

„Postoj ministerky spravodlivosti, že nestačí len odchod ministra vnútra, ale musí prísť aj k zmene na poste premiéra, bol verejne známy. Súhlasí preto aj s dnešným rozhodnutím predsedníctva Mosta-Híd. V budúcej vláde sa rozhodla už nepokračovať,“ uviedol jej hovorca.

V novej vláde by naopak mali byť všetci traja doterajší ministri za SNS – Gabriela Matečná, Martina Lubyová aj Peter Gajdoš. „My ich chceme nechať,“ povedal podpredseda SNS Anton Hrnko.

Podľa informácií z prostredia koalície je kandidátkou na post ministerky vnútra a vicepremiérky Denisa Saková. Súčasná štátna tajomníčka ministerstva vnútra je Kaliňákova verná spolupracovníčka a na ministerstve mala okrem iného na starosti škandalózne IT projekty.

Video: Premiér Fico oznámil, že je ochotný podať demisiu

Je to na prezidentovi Kiskovi

Nového kandidáta na premiéra musí poveriť zostavením kabinetu Andrej Kiska. Či to urobí, zatiaľ jasné nie je. Fico povedal, že demisiu podá len v prípade, že mu prezident sľúbi, že bude rešpektovať pokračovanie tejto koalície.

„Predčasné voľby by takmer naisto sprevádzal chaos a nestabilta,“ tvrdil Fico. Je podľa neho dôležité, aby súčasná koalícia napĺňala svoj mandát od voličov. „V rámci naplnenia tejto spoločnej povinnosti som aj ja osobne ochotný urobiť maximum. Ambície jednotlivca nesmú byť dôležitejšie ako osud krajiny, ktorej hrozí chaos,“ tvrdil.

Fico povedal, že v stredu spolu s Bugárom a Dankom navštívili Kisku. Premiér mu vraj ponúkol demisiu. Ponuku podmienil naplnením troch predpokladov: Kiska má rešpektovať výsledky volieb 2016, v súčasnosti platnú koaličnú zmluvu medzi Smerom, SNS a Mostom a to, že premiéra navrhne Smer.

Podľa zdroja z koalície Fico svoju demisiu ponúkol Bugárovi a Dankovi až v stredu poobede. Ešte cez obed v Moste aj v SNS uvažovali v podstate len o predčasných voľbách.

Bugár povedal, že si Ficovo rozhodnutie odstúpiť cení. Očakáva od neho upokojenie situácie.  Andrej Danko vysvetľuje dohodu tým, že nechce, aby Sulík, Matovič a Kollár riadili štát. „Som rád, že sme sa nakoniec s koaličnými partnermi zhodli na riešení, ktoré už týždeň navrhujem,“ napísal šéf SNS na Facebooku krátko po oznámení.

V Moste súhlasili jednohlasne

Predsedníctvo Bugárovej strany pokus o novú vládu podľa informácií Denníka N jednohlasne odsúhlasilo. Niektorí jeho členovia priznali, že ich rozhodnutie Fica odstúpiť zaskočilo.

To, že o takom vážnom kroku už nemusí rozhodovať Republiková rada, vysvetľujú tým, že v jej poslednom uznesení dostalo vedenie strany mandát aj na iný postup. „Republiková rada dáva zároveň mandát Republikovému predsedníctvu v prípade ďalšieho vývoja prijať rozhodnutia bez nutnosti zvolať rokovanie Republikovej rady,“ píše sa v druhom a poslednom odseku pondelkového uznesenia Mosta-Híd.

Peter Kresák povedal, že v rámci poslaneckého klubu Mosta-Hídu je dohoda, že ostávajú v koalícii. „Je to dohoda, ktorá verím, že prispeje k upokojeniu situácie,“ povedal poslanec Mosta-Hídu.

„Strane Most sa podarilo dosiahnuť, že z Úradu vlády odstúpil minister Robert Kaliňák aj premiér Robert Fico. Máme výsledky volieb, rešpektujme ich. Boli námietky voči niektorým funkcionárom a vďaka tlaku Mosta-Híd sa podarilo dosiahnuť, že sa vymenili. Stalo sa to, v čo nikto nedúfal, sme spokojní,“ uviedol tiež Kresák.

„Rešpektujeme predsedníctvo, klub ostáva jednotný,“ reagoval zase podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar z klubu Mosta. František Šebej povedal, že nateraz dohodu o novej vláde nechce komentovať. Tvrdí, že sa vyjadrí neskôr. „Odpoviem na to neskôr, majte, prosím, pochopenie.“

Rozoberali už termíny volieb

Most doteraz požadoval buď predčasné voľby, alebo odchod z koalície. Počas dvojdňových rokovaní so Smerom jeho predstavitelia otvorene odmietali rekonštrukciu vlády, nový kabinet bez Fica však neodmietali.

Ešte v stredu popoludní v koalícii za oveľa pravdepodobnejšiu možnosť považovali predčasné voľby a hovorilo sa aj o možných termínoch – buď 7. júl, alebo september.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Lucia Žitňanská

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie