Denník N

Smer chce zakázať kazítka, za ich montovanie bude hroziť pokuta

Keď sa pokazia, treba kúpiť nové. Ilustračné foto – TASR
Keď sa pokazia, treba kúpiť nové. Ilustračné foto – TASR

Poslanecká novela má zakázať výrobcom, dovozcom a predajcom inštalovanie zariadení, ktoré „vo vhodnom čase“ znefunkčnia prístroje a spotrebiče.

Kúpite si drahší kávovar, no pokazí sa vám tesne po uplynutí dvojročnej záručnej lehoty. Buď si zaplatíte jeho opravu, alebo si kúpite nový kávovar.

Pokaziť sa môže aj po pomerne krátkej dobe častým používaním. Čoraz viac ľudí si však myslí, že to, že spotrebiče prestanú fungovať vtedy, keď už nie je ich oprava bezplatná, nie je náhoda.

Ich znefunkčnenie pripisujú „kazítkam“ – zariadeniam namontovaným v spotrebičoch. Tie by mohli dovnútra inštalovať výrobcovia, aby si zabezpečili častejšiu kúpu svojich výrobkov.

Ak skutočne takto postupujú, poslanci za Smer Otto Brixi a Anton Martvoň im to chcú znemožniť. Do parlamentu predložili novelu zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorou by výrobcom, dodávateľom, dovozcom a predajcom zakázali inštalovanie zariadení, čo môžu znefunkčniť výrobky.

Podnikateľovi, ktorý ich namontuje a podarí sa mu ich inštaláciu dokázať, by mala hroziť pokuta do 166-tisíc eur. V prípade, že by takýto zásah do spotrebiča viedol až k poškodeniu zdravia spotrebiteľa, postih by mohol byť aj dvojnásobný.

Ak novelu parlament schváli, mohla by nadobudnúť účinnosť už v septembri tohto roku.

Chcú vystríhať výrobcov

Ondřej Pešák z reťazca OKAY označil „kazítka“ len za chiméru. „Ich zákaz nám pripomína vyhlásenie zákazu výskytu Yettiho v slovenských horách,“ doplnil.

Podľa neho sú informácie, že výrobcovia či niekto ďalší pridáva do výrobkov súčiastky, ktoré produkt po záručnej lehote znehodnotia, súčasťou akejsi mytológie, ktorá nemá reálne základy.

To, že výrobca použil „kazítko“ úmyselne, je takmer nemožné dokázať, tvrdí Števo Porubský z portálu Techbox.sk. „Nie je totiž spôsob, ako výrobcov – najmä lacných zariadení – prinútiť, aby do svojich produktov používali len kvalitné súčiastky, ktoré sa nepokazia po dvoch-troch rokoch,“ dodáva.

Brixi pritom potvrdil, že novela nijak nepostihne použitie lacných materiálov v spotrebičoch. Tie môžu pritom rovnako ako „kazítka“ viesť k skorému pokazeniu spotrebiča.

Poslanec Smeru si uvedomuje, že ak sa aj „kazítka“ v spotrebičoch či elektronike objavia, dokázať ich montáž nebude jednoduché. Aj preto by sa malo podľa neho preukazovanie preniesť na toho, kto bude v podozrení, že „kazítko“ mohol namontovať. Ten by sa mal podľa Brixiho obhájiť, že to neurobil.

Najväčší elektropredajca u nás NAY tvrdí, že ako obchodník nemá na výrobu spotrebičov žiadny vplyv. „V našom záujme je minimalizovať počet reklamácií, keďže pre nás znamenajú náklady na ich vybavenie,“ reagoval František Vámoši z NAY.

Tvrdí, že aj preto ponúkajú na kľúčové kategórie výrobkov, ktoré neobmieňajú ľudia každé dva roky, možnosť predĺženia záruky. „K podobnému kroku pristupuje aj stále viac veľkých výrobcov, ktorí v nezvýšenej cene ponúkajú na produkty alebo ich kritické časti predĺžené záruky, často až na 10 rokov,“ dodal Vámoši.

OKAY ráta s tým, že by ho návrh novely nemal poškodiť. „Veríme, že ani neskomplikuje prevádzku,“ dodal Pešák.

Zatiaľ to nie je probém

Predkladatelia návrhu novely v dôvodovej správe píšu, že zatiaľ „kazítka“ na Slovensku nie sú príliš veľkým problémom. To potvrdzuje aj Slovenská obchodná inšpekcia, tvrdí, že zatiaľ na ne nemá žiadne podnety.

V iných krajinách sa však podľa Brixiho už problémy s „kazítkami“ vyskytli. Myslí si, že novela, ktorou sa zakáže ich montáž do počítačov, spotrebičov či iných prístrojov, by skôr mala vystríhať výrobcov do budúcna, aby sa takémuto postupu vyhli.

Brixi pre Denník N uviedol, že ich návrh podporili aj ministerstvo hospodárstva a Slovenská obchodná inšpekcia.

Hovorkyňa SOI Danuša Krkošová však uviedla, že inšpekcia ako štátny orgán dozoru nemá oprávnenie vyjadrovať sa k poslaneckým návrhom. „Ak bude takýto návrh zákona schválený, budeme ho dozorovať,“ dodala.

Niekde to už majú

Podobnú zmenu v zákone, akú chcú presadiť poslanci Smeru u nás, schválil pred niekoľkými týždňami Senát vo Francúzsku. Tým, ktorí zákaz porušia, tam hrozí pokuta do 300-tisíc eur alebo dvojročné väzenie.

Brixi tvrdí, že Francúzsko nie je jedinou krajinou, ktorá zákaz „kazítok“ zakotvila či plánuje zakotviť do legislatívy. Tvrdí, že sa o tom vedú diskusie vo viacerých krajinách.

Sedem alebo osem štátov podľa Brixiho uvažuje, že takýto zákaz zavedie ešte do konca tohto roku. Nevedel však do telefónu povedať, ktoré krajiny okrem Francúzska to sú.

„O podobnom zákone inde než vo Francúzsku nemáme informácie,“ dodal Pešák z reťazca OKAY.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Kazítka vo výrobkoch

Ekonomika

Teraz najčítanejšie