Denník N

Bugár tvrdí, že všetkých štrnásť poslancov Mosta-Híd podporí novú vládu, jej zostavu nepovedal

Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Béla Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odchod ministerky Žitňanskej z vlády nebol dobrovoľný, ale výsledkom dohody v koalícii.

Novinári podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára zle interpretovali uznesenie Republikovej rady Mosta-Híd, ktoré prijala v pondelok. Bugár tak vo štvrtok ráno na tlačovej konferencii vysvetľoval, prečo nie je zradca a neklamal, hoci ešte včera poobede viacerí poslanci Mosta-Híd hovorili o tom, že do úvahy prichádzajú len predčasné voľby, nie rekonštrukcia vlády.

Bugár upozornil, že v uznesení je aj veta: „Republiková rada Mosta-Híd dáva mandát predsedníctvu prijať rozhodnutie bez nutnosti zvolať ďalšie rokovanie Republikovej rady“. Tým, že premiér teraz ponúkol demisiu, nastala podľa Bugára nová situácia. Fico pôvodne podľa Bugára demisiu podať nechcel.

„To, že niektorí nezbadali tretiu vetu, okrem jedného novinára, to, bohužiaľ, nie je náš problém. Alebo chvalabohu aspoň toto nie je náš problém, my máme iné problémy. Pre stranu Most-Híd je na prvom mieste hľadanie konštruktívnych riešení,“ hovoril Bugár.

Na poznámku, či uznesenie nepochopili aj niektorí poslanci Mosta-Híd, ktorí hovorili o predčasných voľbách, povedal: „To, že niekto, aj napriek tomu, že tu si vypočul aj vysvetlenia ľudí, ktorí právu rozumejú lepšie ako ja, že to nepočuli, to je ich vec, za to ich odsudzovať nebudem.“

Bugár hovorí o opozícii ako Fico

Opozíciu podľa Bugára predstavuje Boris Kollár s kontaktmi na podsvetie, daňový podvodník Igor Matovič a šéf SaS Richard Sulík, ktorý sa stretával s Kočnerom. Bugár tak hovoril to, čo premiér Robert Fico včera pri oznámení, že koalícia pokračuje.

Bugár pripomínal, že vďaka ich strane boli zrušené Mečiarove amnestie.

Video: Béla Bugár vysvetľuje, prečo zostávajú v koalícii
autorka: Monika Tódová

Odchod Žitňanskej ako dohoda v koalícii

Predseda Mosta-Híd priznal, že odchod ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej z vlády nebol dobrovoľný. Na otázku, či to žiadal premiér Robert Fico, povedal, že išlo o dohodu v koalícii.

Žitňanská včera večer sama od seba oznámila, že v novej vláde končí. Najprv to vyzeralo, že odchádza preto, lebo nesúhlasí s tým, že nie sú predčasné voľby. V skutočnosti bol jej odchod vynútený. Je podpredsedníčkou strany, na tlačovke dnes nebola.

Bugár hovorí, že má podpisy všetkých poslancov

Bugár hovorí, že všetkých 14 poslancov Mosta podpísalo podporu novej vláde. Nespokojnosť s ďalšou účasťou dáva v posledných dňoch najavo František Šebej, dnes pre TASR ešte nepovedal, ako sa zachová.  „Potrebujem ešte čas, keď k niečomu dospejem, informujem o tom najprv svojich kolegov.“

Béla Bugár na otázku, či už pozná aj zloženie vlády, alebo podpísali „bianco šek“, odpovedal: „Tí, ktorí podpísali, vedia o tom, čo sa chystá, dokonca aj niektoré mená, to ja teraz hovoriť nebudem, je to situácia, ktorá ťaží každého z nás, na ťahu je prezident.“

Čo sa však zmení vo vyšetrovaní citlivých káuz, ak zostane na mieste policajný prezident a šéfovia jednotiek NAKA prepojených na Smer a ak bude ministrom vnútra znovu niekto blízky Robertovi Kaliňákovi?

„Vždy budeme hovoriť o tom, čo momentálne považujeme za dohodnuté,“ povedal Bugár.

Ako o kandidátoch na Kaliňákovu funkciu sa hovorí o jeho štátnej tajomníčke Denise Sakovej, podpredsedovi parlamentu Martinovi Glváčovi, ale aj policajnom prezidentovi Tiborovi Gašparovi.

Predseda poslaneckého klubu strany Gábor Gál ešte povedal: „Bude nový minister vnútra, ale každý cíti zodpovednosť za túto krajinu a bolo by dobré, keby boli prijaté také rozhodnutia, ktoré túto zodpovednosť potvrdzujú.“

O navrhovanom zložení vlády a ďalšom postupe sa verejnosť môže viac dozvedieť potom, čo sa predsedovia troch vládnych strán stretnú s prezidentom Andrejom Kiskom. Termín ich stretnutia nie je známy, prezident však zrušil pôvodný program na štvrtok, keď mal naplánovaný výjazd do Banskej Bystrice.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie