Denník N

Reportáž z Ruska tesne pred voľbami: Všetkých nás zavrieť nemôžu, hovoria protiputinovskí aktivisti

Foto - Vladimír Šimíček
Foto – Vladimír Šimíček

V nedeľu budú v Rusku už štvrté prezidentské voľby, v ktorých zvíťazí Vladimir Putin. O tom sa nepochybuje. Pribúda však ľudí, ktorí pochybujú o samotnom Putinovi, a tí veria, že jedného dňa bude Rusko opäť slobodné.

Tri babušky sa vracajú domov uprostred ruskej Altajskej republiky na juhu Sibíri. Jedna má strieborné zuby, druhá zlaté a tretej sa všetky blyštia ako perly.

Na hlavnej ceste, ktorá spája „ruský Tibet“ s priemyselnejším Altajským krajom, sa predávajú sibírske suveníry. Vonku je príjemných mínus päť, sneží a nefúka. Ihličnaté lesy sú krásne ozdobené snehom ako v rozprávke o Mrázikovi.

Túto zimu mali v tejto ázijskej časti Ruska neďaleko Kazach­stanu a Mongolska aj mínus 40. „Vitajte na Altaji, prišli ste v krásnom počasí,“ vítajú nás v ruskom regióne, kde sme sa vybrali zisťovať, ako Rusi prežívajú voľby, v ktorých už po štvrtýkrát kandiduje Vladimir Putin.

Jednoduchá odpoveď v skratke by mohla znieť: nijako dramaticky. Víťazstvo 65-ročného Putina je v starostlivo zmenežovaných voľbách so zhora odsúhlasenými kandidátmi a takmer nulovou kampaňou také jasné, že aj tí, čo mu vždy dali svoj hlas, berú hlasovanie ako zbytočnú povinnosť.

Navyše po takmer 20 rokoch, čo je Putin pri moci, (dlhšie vládol už len Stalin), sú mnohí obyčajní Rusi z jeho vládnutia unavení. „Čo sa zmenilo?“ pýtali sa nás často ľudia v pôvabnej republike Altaj či v hlavnom meste Sibíri a treťom najväčšom ruskom meste Novosibirsku.

Selfíčka pred Leninom si môžete urobiť v každom väčšom meste. Foto N – Vladimír Šimíček

Otužilý Putinov volič. Foto N – Vladimír Šimíček

Vláda z obavy, aby neutrpela „legitimita“ formálneho potvrdenia Putina v Kremli na ďalších šesť rokov až do roku 2024, rozbehla masívnu kampaň. Paradoxne skoro všade natrafíte na bilbord, plagát alebo reklamu, že 18. marca si volíte budúcnosť v prezidentských voľbách.

No takmer nikde nevidno kampaň niektorého zo siedmich Putinových protikandidátov. Kampaň na voľby beží všade – na železniciach, letiskách, pošte či univerzitách. Nie je o tom, aký má kto program či kto kandiduje. Je len o tom, aby ľudia nezostali doma. Na bojkot volieb vyzýva ľudí najobľúbenejší ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, ktorý kandidovať nemôže.

Ruský prezident sa na debatách nezúčastnil a dokonca nevystupuje ani vo svojich predvolebných klipoch. Však načo, všetci vedia, ako to dopadne.

Na Červenom námestí. Foto N – Vladimír Šimíček

Moskva. Foto N – Vladimír Šimíček

Jediný dôstojný kandidát

„Či pôjdeme voliť? No, áno. A koho? No teba,“ rozosmejú sa tri babky, keď padnú zábrany z rozhovoru s cudzincom, ktorý by mohol byť „zahraničný agent“. Moja otázka medzi nimi rozpúta debatu, ktorú si v rôznych obmenách vypočujeme medzi obyčajnými Rusmi opakovane a jej výsledkom je rovnaký záver.

„Komu dáme hlas? Dôstojný kandidát je len jeden. To máme voliť Vladimira Žirinovského? To by bola vojna,“ hovorí babka s perlovo bielymi zubami o lídrovi nacionalistickej Liberálno-demokratickej strany. „To máme voliť tú prostitútku? Dom-2?“ rehoce sa babka so zlatými zubami, keď si spomenie na celebritu Xeniju Sobčakovovú, ktorá v ruskej hre na voľby má zastupovať najopozičnejšie naladených liberálnych voličov, no pre Kremeľ je s jednopercentnou podporou úplne neškodná.

„Samozrejme, že život nie je najjednoduchší, peňazí je málinko, no dôstojný kandidát v týchto prezidentských voľbách je len jeden, a to Vladimir Vladimirovič Putin,“ uzatvára babka so striebornými zubami.

Vyššie v Altajských horách, kde z ľadovcov steká a mohutnie rieka Katuň, zamrznutá od novembra do apríla, je malé jazierko, ktoré sa ani v tých najvyšších mrazoch nemení na ľad. Vedľa neho jeho ruská sauna, báňa. Mladý muž Saša sa najskôr vyhreje v parnom kúpeli, v búdke zakrytej plátnom, a poriadne sa vyšľahá listami, aby očistný rituál ukončil efektnou hlavičkou do jazierka.

„Dôstojný kandidát je len jeden. Putin,“ smeje sa vzápätí otužilý mladý muž v mraze, len v plavkách s mokrými vlasmi a žabkami na nohách. Mohol by istému víťazovi nedeľných ruských prezidentských volieb robiť ideálnu reklamu v štátnej televízii. Tej, kde sa prezident nikdy nekritizuje a informácie z nej čerpá 90 percent obyvateľov Ruskej federácie. No vplyv hlasnej trúby Kremľa už nie je, čo bývalo.

Mladá aktivistka Marina Tokrevová má dve misie: pozorovať voľby a dostať z väzenia kamaráta. Foto N – Vladimír Šimíček

Ľubov Soboľová, právnička z Nadácie boja proti korupcii Alexeja Navaľného. Foto N – Vladimír Šimíček

Očarenie z anexie Krymu ani zahraničné avantúry Putina, ktorými vrátil Rusko na medzinárodnú scénu, po štyroch rokoch už neprekryjú nepriehľadnuteľnú stagnáciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie