Denník N

Za Kaliňáka zodpovedala Saková za najväčšie nepodarky – štátne IT a ESO, teraz z nej urobia ministerku (profil)

Najbližšia spolupracovníčka Roberta Kaliňáka na ministerstve vnútra sa má stať ministerkou vnútra. (Aktualizované 24. 4. 2018)

Denisa Saková (41) pôsobí dojmom chladnej manažérky, ktorá sa nevie pred médiami veľmi marketingovo predať, no má jasné ciele, za ktorými tvrdo ide. Doteraz bola vnímaná ako Kaliňákova pravá ruka, teraz má postúpiť na jeho miesto.

Po Kaliňákovom boku pôsobila od roku 2007. Špekuluje sa, že ju s Kaliňákom zoznámil jej dnes už exmanžel Alexander Sako, ktorý bol napríklad podpredsedom predstavenstva SPP a už niekoľko rokov je aj vo vedení bratislavského dopravného podniku, kam ho nominoval Smer.

Potom už nasledoval Sakovej rýchly kariérny rast na ministerstve vnútra. Ako štátna tajomníčka na ňom ostala aj po Kaliňákovom odchode do parlamentu, teraz ju Smer navrhuje povýšiť na ministerku. Ak nebudú proti koaliční partneri, premiér Pellegrini jej meno oznámi prezidentovi a ten ju bude musieť vymenovať, čokoľvek by si o jej nominácii myslel.

IT firmy, ktoré majú štátne zákazky, Sakovú pravidelne zaraďujú medzi najvplyvnejších ľudí v slovenskom IT.

Šéfovala zákazke, o ktorej hovoril Špirko

Saková ešte za prvej Ficovej vlády šéfovala IT sekcii na Kaliňákovom ministerstve vnútra. Ministerstvo v tom čase robilo viacero veľkých IT zákaziek platených z OPIS-u vrátane tej, o ktorej nedávno verejne hovoril špeciálny prokurátor Vasiľ Špirko.

Špirko zverejnil vážne podozrenia,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie