Denník N

Novinára chceli narýchlo odsúdiť za ohováranie Pavla Pašku zo Smeru

Pavol Paška. Foto - TASR
Pavol Paška. Foto – TASR

Na jeseň 2015 napísal Lukáš Milan z týždenníka Plus 7 dní o „Košickej chobotnici“. Venoval sa expredsedovi parlamentu Paškovi. Sudca bývalého redaktora odsúdil na 18 mesiacov s trojročnou podmienkou.

Žiadne zdôvodnenie, len stručne opísaný „skutok“ a rozhodnutie. Tak znel trestný rozkaz z konca októbra minulého roka. Košický sudca Ján Lokša ním odsúdil bývalého novinára Lukáša Milana za ohováranie bývalého predsedu Národnej rady za Smer Pavla Pašku. Ako upozornil medialne.etrend.sk, bývalý redaktor týždenníka Plus 7 dní dostal 18-mesačný trest s trojročnou podmienkou. Na tri roky mu sudca zakázal aj vykonávať spravodajskú a publicistickú novinársku činnosť.

Milan podal proti trestnému rozkazu odpor, takže rozhodnutie súdu nie je právoplatné.

Podľa obžaloby bývalý novinár ohováral Pavla Pašku článkom „Košická chobotnica“, ktorý napísal v októbri 2015. Politika Smeru sa dotkla pasáž označená ako „Výpalník Paška?“. Redaktor sa v nej odvoláva na informácie od nemenovaného košického podnikateľa, ktorý podnikal v autodoprave. Keď sa vraj začínal zaujímať o podnikanie s prevozom plazmy, „nasmerovali“ ho na Paškových ľudí a napokon i na samotného expredsedu parlamentu. Milan v článku napísal, že Paška si na stretnutí s podnikateľom vypýtal 75 percent mesačne z toho, čo zarobí. Vychádzalo to na päťtisíc eur. „Skoro som odpadol,“ citoval redaktor svoj zdroj, ktorý si odvtedy chráni.

Skoro „odpadol“ aj bývalý novinár, ktorý teraz pracuje ako šéf informačného odboru na úrade žilinskej župy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pavol Paška

Slovensko

Teraz najčítanejšie