Denník N

Fico podal demisiu a odkázal, že nekončí, prezident poveril zostavením vlády Pellegriniho

Robert Fico a Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci, keď sa striedali na stoličke premiéra na jar 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci, keď sa striedali na stoličke premiéra na jar 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico odkazuje, že ako predseda najsilnejšej strany sa nestiahne do úzadia.

Robert Fico podal demisiu, ale rovno odkázal všetkým, že sa nelúči ani nekončí.

„Dámy a páni, ja sa vôbec s vami nelúčim, skoro sa uvidíme na tlačových konferenciách a ako predseda najsilnejšej strany budem súčasťou koaličnej rady s tým, že sa absolútne spolieham na profesionalitu Petra Pellegriniho.“

Predseda Smeru podal demisiu a prezident Andrej Kiska poveril zostavením novej vlády doterajšieho vicepremiéra Petra Pellegriniho.

Video: Fico odchádza vysmiaty. Deň jeho demisie v dvoch minútach (zapnite titulky)
autorka: Martina Koník

Fico sa pri podávaní demisie usmieval, Kisku chytil ľavou rukou za jeho pravú ruku a povedal mu, aby bol kľudný, že nikam neodchádza. „Pán prezident, ty buď kľudný, ja nikam neodchádzam, ja chcem byť aktívnym predsedom politickej strany,“ opísal o chvíľu neskôr Robert Fico odovzdanie demisie prezidentovi.

Odchádzajúci premiér mal potom v Prezidentskom paláci krátke vyhlásenie. Pellegrini mu stál po boku, ale rozprával len Fico, Pellegrini sa k slovu nedostal a potom spolu odišli.

Pellegrini pritom novinárom v priebehu dňa sľuboval, že po poverení od Kisku sa vyjadrí aj k otázke, či bude autonómnym premiérom, alebo bude pod vplyvom Roberta Fica.

Video: Vyhlásenie Fica po podaní demisie, Pellegrini sa nedostal k slovu
autor: Matej Dugovič

Zostávam predsedom najsilnejšej strany

„Nominácia Petra Pellegriniho je najprirodzenejšia vec, je integrálne spojený so stranou Smer od roku 2000, je bytostne spätý so sociálnou demokraciou,“ hovoril Fico.

„Moja úloha bude držať chrbát novému predsedovi vlády,“ povedal Fico po demisii.

Fico povedal, že Pellegrini je jeho osobný priateľ a blahoželá mu k získaniu poverenia. „Urobíme všetko pre to v koalícii, aby sme spolu s novým pánom premiérom mohli priniesť návrh, že kto všetko by v tejto vláde mohol byť.“

Fico ďakoval aj prezidentovi Kiskovi za spoluprácu, „minimálne v zahraničnej oblasti sme mali rovnaké názory“.

Jediným cieľom je zabrániť chaosu, povedal Fico potom, čo podal demisiu. „Som presvedčený, že rozhodnutie zostaviť novú vládu je správnym krokom, predčasné parlamentné voľby by žiadnu stabilitu nepriniesli. Vláda by musela byť zostavená z piatich alebo zo šiestich strán a z ľudí, ktorí nevedia komunikovať a majú protieurópske postoje.“

Fico zostane predsedom vlády aj po poverení Pellegriniho – bude premiérom v demisii až do momentu, kým prezident vymenuje novú vládu. V úrade zostávajú aj všetci ministri. Peter Pellegrini je do vymenovania svojej novej vlády iba povereným (designovaným) premiérom.

Od momentu svojho vymenovania bude mať Pellegriniho vláda 30 dní na to, aby parlament schválil jej programové vyhlásenie, čím jej fakticky vysloví dôveru. Pokiaľ dôveru nezíska, čo je zatiaľ nepravdepodobné, prezident by mal poveriť zostavením vlády niekoho iného.

Video: Fico podáva demisiu a Kiska poveruje Pellegriniho zostavením novej vlády
autor: Matej Dugovič

Žitňanská: Vládu nemôžem reprezentovať

V novej vláde Petra Pellegriniho už nebude ministerkou spravodlivosti Lucia Žitňanská, odchádza do parlamentu. Povedala, že vládu opustila dobrovoľne. „Dospela som k presvedčeniu, že túto, ale ani novú vládu už neviem reprezentovať. Moje rozdielne postoje aj so SNS, ale aj s časťou Smeru mi dnes už neumožňujú plniť povinnosti ministerky,“ povedala.

Žitňanská hovorila, že nemá dôvod nehlasovať za programové vyhlásenie novej vlády Petra Pellegriniho, no bude ju zaujímať, čo nová vláda prinesie.

„Po tom, čo sa stalo od vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky, je správne, že Robert Fico podal demisiu,“ hovorila Žitňanská. „Myslím si, že je to nateraz lepšie riešenie ako rýchle predčasné voľby, pretože sa tým vytvára šanca a priestor pre všetkých – od vlády cez parlament po parlamentné aj mimoparlamentné strany.“

Žitňanská si myslí, že ministerkou po nej nebude Mária Kolíková, jej doterajšia štátna tajomníčka a blízka spolupracovníčka. „Myslím, že pani Kolíková to nebude, ale nechcem hovoriť ani za ňu, ani za Most.“

Odchod z poslaneckého klubu Mosta-Híd a aj z parlamentu dnes oznámil vplyvný poslanec František Šebej.

Kiska odkázal Ficovi, že si nemá dávať podmienky

Prezident Andrej Kiska najskôr cez deň prijal Petra Pellegriniho, ktorý mu priniesol 79 podpisov poslancov, teda dokázal, že má za sebou väčšinu v parlamente.

Potom zasadla vláda Roberta Fica aj s Pellegrinim a odobrila plán na Ficovu demisiu. Fico s Pellegrinim potom spolu išli k prezidentovi.

Kiska po prvom stretnutí s Pellegrinim dôrazne upozornil premiéra Roberta Fica, že ústava podmieňuje podanie demisie predsedu vlády len jedinou podmienkou – a tou je jej doručenie prezidentovi. Koaličným lídrom to pripomenul aj doobeda počas spoločného stretnutia. Reagoval tak na včerajšie vyhlásenie Fica, že dá demisiu, len ak Kiska splní jeho podmienky.

Prezident povedal, že týmto považuje diskusiu o podmienkach premiéra na podanie demisie za ukončenú.

Fico ešte v stredu večer vyhlásil, že demisiu podá, ak Kiska bude akceptovať, že súčasná vládna koalícia bude môcť pokračovať s novým predsedom vlády, ktorého nominuje Smer.

Video: Pellegrini u prezidenta: Mám 79 podpisov na vládu
autor: Matej Dugovič

Kiska: Dva týždne hanby, protesty sa nemusia skončiť

Kiska hovoril, že v parlamente neexistuje ústavná väčšina 90 poslancov, ktorá by dokázala hlasovať za skrátenie volebného obdobia, a teda za predčasné voľby, a že nie je ani iná väčšina ako tá, ktorá podporuje túto koalíciu. Odôvodňoval tak, prečo prijal plán Smeru, SNS a Mosta-Híd, aby po Ficovej demisii pokračovala vláda na čele s Petrom Pellegrinim.

„Po dvoch týždňoch medzinárodnej hanby, popierania politickej zodpovednosti a masových protestov sme opäť na začiatku,“ povedal tiež Kiska. Zároveň vyslovil pochopenie, že ľuďom možno toto riešenie nebude stačiť. „Rozumiem, že atmosféra sa za tieto dva týždne vyhrotila tak, že ani avizovaná demisia ministra vnútra a demisia premiéra nemusia byť signálom pre ľudí, aby ukončili protesty,“ dodal Kiska.

„Namiesto vôle prijať základnú zodpovednosť zo strany vlády a jej predsedu, aby sa mohol začať bolestivý, ale nevyhnutný proces obnovy dôvery ľudí v štát, v jeho predstaviteľov a spravodlivosť, sme sa dočkali niečoho iného,“ povedal Kiska. Dočkali sme sa podľa neho „neochoty pochopiť politickú realitu, konšpiračných teórií o prevratoch riadených zo zahraničia a spochybňovania práva na pokojné zhromažďovania sa. Niet sa čo čudovať, že výsledkom boli demonštrácie za slušné Slovensko“, skonštatoval prezident.

Video: Prezident poverí Pellegriniho: Zažili sme dva týždne hanby
autor: Matej Dugovič

Pellegrini nepovedal, ako bude autonómny

Pellegrini mal vyhlásenie s otázkami, len keď bol cez deň v Prezidentskom paláci prvýkrát – keď priniesol prezidentovi 79 poslaneckých podpisov.

Z nových mien ministrov nepovedal ani jedno. Potvrdil však, že programové vyhlásenie jeho kabinetu bude do veľkej miery odvodené od programu, ktorý mala tretia vláda Roberta Fica.

Na otázku, nakoľko bude autonómnym premiérom a nie bábkou v rukách Fica, odpovedal Pellegrini len nepriamo. „Svoju autonómnosť som preukázal na pozíciách, v ktorých som bol. Nerád hovorím o niečom vopred,“ povedal s tým, že sa ho majú novinári opýtať, keď dostane od prezidenta poverenie na zostavenie vlády.

Doteraz mala koalícia po odchode Igora Janckulíka z Mosta-Híd 78 hlasov. Podporovali ju aj traja odídenci zo Sme rodina (Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek) a Alena Bašistová, ktorá sa do parlamentu dostala za Sieť.

Rozdelenie ministerstiev medzi stranami bude zachované, tak ako doteraz a ako to je v koaličnej zmluve, Pellegrini však očakáva viac zmien na ministerských postoch.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie