Denník N

Prečo je Fico stále šéf a Pellegrini bude len polovičný premiér

Robert Fico a Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci, keď sa striedali na stoličke premiéra na jar 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci, keď sa striedali na stoličke premiéra na jar 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico je straníckym šéfom premiéra, bude chodiť na koaličné rady a nového predsedu vlády ani nepustil k slovu.

December 2017. Na slávnostnom sneme Smeru v Nitre vystupuje Robert Fico. Toto je chvíľa, na ktorú sa čaká. Čo povie predseda?

A on o strane, ktorú založil, hovorí, že „je to najúspešnejší politický projekt v celej modernej histórii Slovenska“. Od vzniku strany v roku 1999 sa nik ani nepokúsil proti predsedovi kandidovať. Každý v Smere vie, že ak by to skúsil, drvivo by prehral. Predseda je ten, kto zaslúžilým členom každoročne odovzdáva Zlaté odznaky Smeru.

„Kto pôjde po nás kameňom, my pôjdeme dvoma,“ vysvetľuje predseda o chvíľu, ako sa majú členovia strany stavať voči konkurencii. Snem moderuje Peter Pellegrini, ktorý túto výsadu prebral po Pavlovi Paškovi. Moderovať snem znamená udeľovať slovo rečníkom.

Predseda a premiér

Aký premiér asi bude Pellegrini, keď mu Fico pri podávaní demisie nedal ani šancu v jeho prítomnosti prehovoriť? Môže byť autonómne fungujúcim predsedom vlády, alebo bude len Ficovou predĺženou rukou?

Najprv kúsok teórie. Predseda vlády a vláda v parlamentnej demokracii, akou je Slovensko, podlieha priamo parlamentu. Ten ho môže kedykoľvek odvolať hlasmi 76 poslancov. Smer má momentálne 49 poslancov, Pellegrini je podpredsedom strany a jeho priamym a jediným nadriadeným je predseda Smeru Fico. Zakladateľ tejto strany dal vo štvrtok jasne najavo, že v politike zostáva. „Budem plne vykonávať funkciu v strane Smer – sociálna demokracia s plnohodnotnými politickými právomocami.“

Foto N – Tomáš Benedikovič

A naspäť k praxi v Smere. Rozpráva o nej europoslanec Boris Zala, ktorý bol v začiatkoch Smeru jeden z bývalých najbližších Ficových spolupracovníkov. V rokoch 2000 až 2003 bol podpredsedom strany a roky bol jedným z tvorcov jej ideológie.

Stále menej diskusie

Vedenie strany sa v posledných rokoch podľa neho stále viac zužovalo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie