Denník N

V Novej Cvernovke hľadala polícia pre protesty cudzincov a pýtala sa na transparenty

Výroba transparentov v Novej Cvernovke. Foto - NC
Výroba transparentov v Novej Cvernovke. Foto – NC

Dvaja policajti sa v budove Novej Cvernovky objavili kvôli statusu na Facebooku, ktorý varoval pred krvavou demonštráciou.

V piatok ráno minulého týždňa, pár hodín pred najväčšími protestmi v modernej histórii Slovenska, režisérovi Viliamovi Csinovi volal jeho kolega, že do bratislavského kultúrneho centra Nová Cvernovka prišli dvaja policajti. Pýtali sa na organizáciu protestných zhromaždení. 

“Cez telefón mi vysvetlili, že sa to týka súčasnej politickej situácie a že dostali echo, že sa tu cudzí štátni príslušníci pripravujú na prevrat,” parafrázoval policajtov spoluzakladateľ nadácie Cvernovka Viliam Csino.

V budove Novej Cvernovky sa následne stretol s dvoma mužmi v civile, ktorí sa predstavili ako polícia a ukázali mu aj policajné preukazy.

Zaujímalo ich, kto  je v budove internátov ubytovaný a ako sa podieľajú na podpore protestných pochodov.

Cudzinci a transparenty

Policajti tvrdili, že prišli pre jeden status na Facebooku. “Zrejme reagovali na hoax, ktorý sa vo štvrtok objavil na stránke Idemvolit.sk,” povedal Csino.

Idemvolit.sk je prokotlebovská facebooková stránka. V jej statuse sa písalo: “Na základe viacerých neoverených zdrojov dôjde ku krvavej demonštrácii. Školenia prebiehajú v mnohých budovách neziskoviek na Slovensku, intenzívne školenia v priestoroch bývalej chemickej školy na Vinohradoch v Bratislave.” Status už je zmazaný.

Nová Cvernovka sídli v budove bývalej strednej chemickej školy. V správe majú aj susednú budovu, ktorá slúži ako internát. “Pýtali sa, či sú tu ubytovaní aj cudzí štátni príslušníci, tak som im povedal, že áno,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie