Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O jedoch, ktoré používajú zabijaci najímaní najmä Moskvou

Policajní technici hľadajú stopy po jede, ktorý otrávili bývalého ruského agenta. Foto - AP
Policajní technici hľadajú stopy po jede, ktorý otrávili bývalého ruského agenta. Foto – AP

Zoznam otrávených obetí ruských zabijakov je dlhý.

Nedávna otrava bývalého agenta britskej MI6 Sergeja Skripaľa (a bývalého dôstojníka ruskej armády) vyvolala debatu o smrtiach jedoch, ktoré používali rôzne tajné služby, najmä však ruská a sovietska. História je bohatá na otravy, píše server Rádio Slobodná Európa.

Skripaľ a jeho dcéra boli otrávení v Británii a polícia si myslí, že smrteľným mixom bola kombinácia jedov sarínu a VX. Pôvodné podozrenie padalo na syntetický opiát carfentanyl, ktorého účinok je 10-tisíckrát silnejší ako účinok morfia a forma jeho použitia môže byť veľmi rôzna – stačí dokonca jeho dotyk s pokožkou alebo ho môže obeť vdýchnuť po vystreknutí spreja.

Carfentanyl použili Rusi podľa britských vedcov aj proti teroristom, ktorí v roku 2002 obsadili divadlo v Moskve a zajali tam 800 rukojemníkov. Útok týmto jedom síce teroristov zneškodnil, ale na následky otravy zomrelo aj 120 rukojemníkov.

Ďalším obľúbeným jedom ruských zabijakov je výťažok z jasmínovca, čo je krík rastúci v juhovýchodnej Ázii a smrteľný je už odvar z troch lístkov jeho kvetov. Takto bol zrejme v Británii v roku 2002 otrávený Alexander Perepiličnij, kľúčový svedok v takzvaného Magnitského kauze, ktorý mal svedčiť o účasti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Otrava Skripaľa

Teraz najčítanejšie