Denník N

Nakrútil film o Slovenských brancoch: Extrémisti sa len tvária, že sú proti systému, Fico im vyhovuje

Foto - pinkproductions.cz
Foto – pinkproductions.cz

Zaujímalo ma, ako skupina, ktorá má v štíte lásku k vlasti, zareaguje na zistenia o prepojení talianskej mafie na slovenskú politiku, vraví český filmár a novinár.

Slovenskí branci na seba upozornili minulý rok, keď sa hnutiu extrémistov podarilo s brannými cvičeniami a prednáškami preniknúť na niektoré základné školy. Mnohí si vtedy začali klásť otázku, ako je možné, že na Slovensku legálne pôsobia extrémisti, ktorí v lesoch pobehujú v maskáčoch, trénujú boj s maketami zbraní a takto sa pripravujú na vojnu.

Český filmár a novinár JAN GEBERT Slovenských brancov nakrúcal zblízka tri roky a teraz svoj dokumentárny film s názvom Až přijde válka odpremiéroval na festivale Berlinale. „Sú proti systému, ale demonštrácie po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej označujú za slovenský majdan. Garnitúra Fica brancom zrejme vyhovuje,“ hovorí.

Spoločnosťou hýbe protest proti vláde korupcie. Z toho, čo o „prehnitom systéme politických strán“ hlása paramilitárne hnutie Slovenských brancov, by sa dalo očakávať, že súčasné nepokoje budú vítať a držať im palce. Alebo nebudú?

Presne to zaujímalo aj mňa. Ako skupina, ktorá má vo svojom štíte lásku k vlasti, zareaguje na zistenia Jána Kuciaka o prepojení talianskej mafie na slovenskú politiku?

Práve – ako?

Prekvapilo a možno aj trochu sklamalo ma to, že na samotné investigatívne odhalenie nereagovali nijako. Reagovali však na protesty ľudí proti garnitúre. Tie mnohí Slovenskí branci označili za pokus o slovenský majdan.

Čo ich k tomu vedie?

Dôvody by asi vysvetlili sami. Podľa mňa to obnažuje ich symbiózu so systémom, s ktorým sú previazaní. Slovenskí branci nie sú komunitou na okraji, ale sú súčasťou systému, ktorý im do značnej miery vyhovuje. Povedal by som, že im vyhovuje preto, lebo Kaliňák a Fico brancom dali pokoj. Keď proti systému vznikne autentická iniciatíva, ktorá ho ohrozuje, ako sa to deje teraz, tak je len logické, že sa branci proti nej vymedzia. Akékoľvek podozrenia z korupcie a napojenia na mafiu sú zrejme vedľajšie oproti tomu, čo by pre brancov znamenalo, keby sa okolo ich aktivít skončila doterajšia láskavá nečinnosť.

Hysterickým varovaním pred násilným prevratom, teda veľmi podobne ako Slovenskí branci, reagovali aj kotlebovci na jarné protikorupčné pochody. Platí to všeobecne, že anti-systémové sily sú pokrytecké a stav im vyhovuje?

Áno, je tu však aj možnosť, že všeobecná nespokojnosť vženie do ich radov ešte viac prívržencov. Dezilúzia z tradičných strán môže nahrať populistom.

Jedno však teraz každopádne vidíme: že vlastenectvo najhlasnejších národovcov nie je často viac než prázdna fasáda. Naozaj neviem, o čo iné by sa mal usilovať skutočný patriot než o to, aby krajina prospievala a na svojom čele mala politikov s čistými úmyslami, ktorí si ju nechcú rozparcelovať pre seba a svoje rodiny. Prípadne pre rodiny svojich talianskych priateľov.

Jan Gebert (1981)

Vyštudoval históriu na Univerzite Karlovej, študoval aj v Španielsku, Mexiku, USA. Pôsobil v týždenníkoch Reflex, Týden a denníku Hospodářské noviny. Za svoje reportáže získal cenu Vysokého komisára OSN a novinársku cenu Európskej komisie pre diverzitu, proti diskriminácii. Debutoval oceňovaným dokumentom Hra o kameň. Snímka Až přijde válka otvárala sekciu Panorama na Berlinale. Na jar ju uvedie televízia HBO.

Ak to nie je vlastenectvo, o čo brancom ide?

Petrovi Švrčkovi na čele Slovenských brancov ide v dlhodobom horizonte o jedno. Zapísať sa do dejín a viesť spoločnosť „správnym smerom“, ako to sám hovorí. Chce byť veľkým politikom, mať svoj pomník ako ďalší Štefánik či Štúr. Nechce zostať okrajovou postavou domobrany. Chce osloviť každého: vašu susedku, učiteľa či babičku na dedine.

Dôvod, prečo teraz vedie domobranu v maskáčoch, nie je iba vojenský. Je to šanca vytvoriť si komunitu, ktorej môže veliť, zavádzať v nej vlastné pravidlá a vyskúšať, aké je mať moc. Na brancoch si Švrček testuje prejavy, mediálnu stratégiu a množstvo ďalší vecí, ktoré, ako verí, sa mu môžu neskôr zísť v oblasti, kde chce preraziť. A to je politika.

Nejde pritom iba o mládencov v maskáčoch, ale o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie