Denník N

V Stredomorí Európa zlyhala, zomierajú pri nej ľudia a plán neexistuje

Do Európy cestujú za lepším životom. Prechod cez Stredozemné more však tísice ľudí neprežijú. Foto - TASR/AP
Do Európy cestujú za lepším životom. Prechod cez Stredozemné more však tísice ľudí neprežijú. Foto – TASR/AP

Hlavná sezóna sa pre pašerákov ešte len začína, už teraz však od začiatku roka na ceste do Európy zahynulo viac ako 1500 utečencov. Členské štáty Únie však zatiaľ netušia, čo s tým chcú spraviť.

Je to hanba Európy. Tak reagujú médiá a analytici na sobotňajšiu tragédiu v Stredozemnom mori, kde sa neďaleko líbyjského pobrežia potopila pašerácka loď plná imigrantov. Podľa niektorých svedectiev sa na malej lodi tlačilo až 950 ľudí, námorníkom sa však podarilo zachrániť len 28 ľudí.

Okamžite po zverejnení správy sa objavili otázky, či sa tragédii dalo zabrániť. Zo severnej Afriky totiž do južnej Európy prúdia desaťtisíce imigrantov už roky a rovnako dlho desiatky z nich cestu za lepším životom neprežijú. Len za posledný týždeň neprežilo nelegálnu cestu do Európy viac ako tisíc ľudí – a to sa podľa expertov hlavná „sezóna“ ešte len začína.

„Ako je možné, že sme každý deň svedkami podobných tragédií?“ pýtal sa v nedeľu taliansky premiér Matteo Renzi.

Nevieme, ako zareagovať

V tomto roku zahynulo v Stredozemnom mori už 1500 ľudí. V pondelok sa tam potopila ďalšia loď s 300 ľuďmi na palube.

A členské krajiny sa podľa denníka Guardian stále nevedia dohodnúť, ako na smrť migrantov reagovať. Južné štáty presadzujú, aby Únia prebrala taliansky model a zabránila ďalším obetiam. Nemecko či Veľká Británia však hovoria o tom, že by Únia mala v prvom rade bojovať proti pašerákom. A Európska komisia argumentuje, že zodpovednosť musia prebrať aj krajiny, z ktorých imigranti do Únie prichádzajú či prechádzajú.

Podobne argumentuje aj náš rezort zahraničia. „Imigrácia je problém, ktorý sa nemôže riešiť až vo vlnách Stredozemia alebo na pobreží severnej Afriky, ale v prvom rade v krajinách a oblastiach, ktoré sú zdrojom tejto imigrácie,“ povedal pre Denník N Peter Stano, hovorca ministerstva.

Počet migrantov však rastie aj pre civilné vojny v Sýrii či Lýbii. Tieto konflikty pritom trvajú už roky, a preto nie je jasné, ako chce Únia zasiahnuť.

Napríklad v Líbyi dnes vládne chaos. Po zvrhnutí diktátora Kaddáfího sa Západ o Líbyu veľmi nezaujímal. Dnes tam o moc bojujú dve vlády, vyčíňajú tam islamisti z Islamského štátu a občas do diania zasiahnu aj stíhačky susedného Egyptu. Preto sa tam na pobreží Stredomoria vytvorilo ideálne podhubie pre pašerákov.

Za nechuťou Európy riešiť problémy migrantov je však aj verejná mienka v členských krajinách. „Napriek postupnému nárastu mŕtvych nenašli príbehy zo Stredomoria v európskom publiku odozvu. Reportáže o migrantoch na našej webstránkach dlhodobo priťahujú len veľmi malý počet čitateľov,“ napísal Mark Rice-Oxley z britského Guardianu.

Spoločná misia Únie nepomohla

Odpovede hľadali v pondelok európski ministri zahraničia a vnútra. Aj oni však uznali, že nové riešenie zrejme nenájdu. Štáty Únie sa už dlho nevedia dohodnúť ani na tom, akú stratégiu majú zvoliť. Najlepšie to ukazuje neúspech operácie Triton – spoločnej európskej misie, ktorá od novembra stráži pobrežné vody na južných hraniciach Únie.

Pôvodne bolo všetko len na pleciach Talianov. Keď v októbri 2013 našli rybári z malého talianskeho ostrova Lampedusa – ktorý je jednou z najznámejších „vstupných brán“ do Európy – 155 migrantov a zistili, že sa takmer 400 ďalších utopilo, spustila talianska vláda operáciu Mare Nostrum („naše more“).

„Cieľ bol jasný. Mali sme sa čo najviac snažiť, aby sme podobným tragédiám v budúcnosti predišli,“ povedal pre BBC Alessio Patalano, profesor talianskej Námornej akadémie.

Hoci mala misia podporu Talianov aj ich politikov, mesačne ich stála deväť miliónov eur. Preto sa talianska vláda obrátila na Úniu, aby jej pomohla. Členské štáty síce súhlasili so vznikom spoločnej misie, no keď prišlo na finančné a technické zabezpečenie operácie, musel sa hľadať kompromis.

Operácia Triton funguje od novembra minulého roka. V porovnaní s ukončenou talianskou misiou má však len tretinový rozpočet a stráži len priestor do 30 námorníckych míľ od talianskeho pobrežia. Nehovoriac o tom, že európski záchranári majú podľa BBC k dispozícii len sedem lodí, dve lietadlá a jednu helikoptéru.

Hlavná sezóna sa síce pre pašerákov a migrantov ešte len začína, no už teraz je jasné, že európska misia zlyháva na celej čiare. Napríklad sobotňajšej tragédii by bývalá talianska misia teoreticky vedela zabrániť – jej jednotky totiž hliadkovali aj pri pobreží Líbye, kde sa loď s migrantami prevrátila. Európska misia takú ambíciu nemá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie