Denník N

Richard Stanke na proteste: Nevedeli sme si predstaviť, že Kaliňák a Fico skončia. Teraz hovoríme, že nestačí

Herec Richard Stanke po vražde Jána Kuciaka vystupoval na protestoch Za slušné Slovensko. Foto – TASR
Herec Richard Stanke po vražde Jána Kuciaka vystupoval na protestoch Za slušné Slovensko. Foto – TASR

Herci Slovenského národného divadla aj Astorky podporujú protesty a predčasné voľby. Prečítajte si prejav herca Richarda Stankeho.

Robert Fico, vravíme vám z plných pľúc, že stačilo! Váš arogantný úsmev pri včerajšom odovzdávaní vašej „akože“ demisie hovorí za všetko! Vy neodchádzate, ale naďalej chcete v úzadí ťahať za nitky vašich poslušných straníckych lokajov a občanov tejto krajiny s tými najčestnejšími úmyslami, ktorým by ste mali slúžiť, chcete použiť ako nesvojprávne, slabomyseľné a hlúpe publikum!

Ale už toho bolo dosť! Jediná možnosť, ako vyriešiť túto napätú situáciu a vrátiť dôveru v spravodlivé vyšetrenie všetkých káuz, s ktorými je spojená vaša strana Smer, sú v tejto chvíli už len predčasné voľby.

Nevedeli sme si pred pár mesiacmi predstaviť, že Kaliňák a Fico môžu ako dvaja najmocnejší muži tejto vlády skončiť. Včera sa to stalo a my hovoríme NESTAČÍ.

Prečo?

Video: Demisia nestačí, desaťtisíce žiadajú voľby (+letecké zábery)
autorka: Martina Koník

Guma, ktorú títo dvaja páni roky naťahovali, už praskla. Našou snahou a našou emóciou nie je nenávisť. Ak by to tak bolo, odchod Kaliňáka s Ficom by nám možno stačil. Ale NESTAČÍ, my chceme slušnú krajinu a slušnú vládu. Nám NESTAČÍ, že budeme mať vládu, na ktorej sa zhodnú traja páni z koaličnej rady, namočení v tomto prúsere až po uši. Ich predstava o slušnosti a naša predstava o slušnosti sa totiž zásadným spôsobom líši.

Ani jeden z nich si pri triumfálnom oznámení výsledku dohody nespomenul na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ani jeden. A my sme išli na námestia preto, aby sme si uctili ich pamiatku a zabránili nevyšetreniu tejto ohavnej vraždy.

Ani jeden z týchto troch pánov nepovedal – ľudia, rozumieme vám, prepáčte. Namiesto toho púšťajú jedovaté sliny a snažia sa z nás spraviť hrozbu majdanu.

Ani jeden nevyzeral, že pochopil, čo sa stalo, a prečo tu aj dnes stojíme. Ako nám to môže stačiť?!

My tu nie sme preto, aby sme dávali druhú šancu tejto vláde. Svoj čas trestuhodne premrhali. My sme tu preto, že šancu na zmenu krajiny chceme dostať my, slušní občania tejto krajiny. A preto hovoríme NESTAČÍ a žiadame vás o predčasné voľby.

A preto aj my herci Slovenského národného divadla, Astorky a ostatných slovenských divadiel, plne podporujeme a stojíme za všetkými požiadavkami iniciatívy „Za slušné Slovensko“ a prvý krok sú predčasné voľby!

Sme spolu s vami a musíme to dotiahnuť do víťazného konca a z tohto miesta vám sľubujeme, že vydržíme.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie