Denník N

Organizátor protestov v Martine: Pomôže už len generálny štrajk

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Veľká politika dostala dvoch mladých Martinčanov na námestie. Donedávna s ňou nemali nič spoločné, teraz organizujú protesty za svoje a tvrdia, že v nich budú pokračovať. Najprv ich bolo 12, v piatok už okolo štyri a pol tisíc.

Ľudia na uliciach sú sklamaní, smutní a nahnevaní. Po Ficovom machiavelistickom ťahu s demisiou sa cítia navyše oklamaní a zosmiešnení. Matej Bórik si myslí, že po demisii vlády pomôže už len generálny štrajk. Vyzval aj  organizátorov protestov v Bratislave.

„Smejú sa nám na Facebooku, že do ulíc chodia tri percentá ľudí. Nech vidia, čo sa stane, keď tri percentá ľudí neprídu do práce,“ povedal krátko pred piatkovým protestom v Martine.

Ľudí na námestí bolo viac

Keď sme sa rozprávali vo štvrtok s martinskými organizátormi Matejom Bórikom a Katarínou Chovanovou, obaja verili, že na námestie príde aspoň toľko ľudí ako pred týždňom. V piatok pršalo aj v Martine, ale v centre mesta protestovalo viac ľudí ako pred týždňom.

Štyri, možno štyri a pol tisíca ľudí moklo takmer hodinu a pol pred martinským divadlom, aby odkázali Ficovi a Smeru, že nie bábkový premiér Pellegrini, ale predčasné voľby sú to, čo chceli.

Na pódiu sa striedali rečníci – podnikateľ, vysokoškoláci, obyčajní ľudia a všetci rozprávali o tom istom. K protestom sa pridala aj väčšina martinských divadelníkov.

N – Daniel Vražda

„Zvláštne je, že sa nepripojili tí, ktorí sa nepripojili ani počas nežnej revolúcie. Asi som tu za väčšinu mladých hercov,“ povedala Jana Oľhová, známa filmová a divadelná herečka.

„Novinári hľadajú pravdu. Aj umelci svojou prácou ukazujú spoločnosti tú pravú tvár, hoci často odpudzujúcu. Róbert Fico nazval novinárov špinavými protislovenskými prostitútkami… Týmto uráža vlastne vás aj nás,“ rozprávala herečka z pódia a ľudia reagovali nespokojným „fuj“ a „hanba“.

„Stratili sme dôveru v inštitúcie tohto štátu a jeho politickú reprezentáciu. Prevažná väčšina informácií v článku Jána Kuciaka poukazovala na ľudí napojených na stranu Smer,“ pokračovala Oľhová a smerovala k pointe.

„Akákoľvek ďalšia vláda vedená Smerom preto nemôže byť vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy objektívna a dôveryhodná, nedôverujeme tejto vládnej koalícii, a preto žiadame vypísanie predčasných volieb.“

Musíme niečo urobiť

Martinčanka Katarína Chovanová osem rokov pokojne pracovala vo svojej účtovníckej firme. Vnímala, že niečo nie je v štáte v poriadku, ale svoj hlas si nechávala na voľby. V 34-ročnej mladej žene, ako hovorí, sa niečo zmenilo až po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky. Vystúpila z anonymity

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Teraz najčítanejšie