Denník N

Ladislav Snopko na zhromaždení v Prahe: Bordel sa nemá rekonštruovať, bordel sa má zrušiť

Foto – Rado Oprendek
Foto – Rado Oprendek

Prejav Ladislava Snopka, s ktorým vystúpil v piatok na Václavskom námestí na mítingu Praha – za slušné Slovensko, za slušné Česko.

Česko a Slovensko za sto rokov od svojho vzniku po dnešok prežili veľmi pestrú, veľmi ťažkú a veľmi poučnú históriu. Naša púť za demokraciou nás napokon doviedla znovu sem, na Václavské námestie, kde bol pred sto rokmi vyhlásený demokratický štát, ktorý sa vzťahuje rovnako k spoločnému Československu ako k dnešnému Česku a Slovensku. Základy našej štátnosti sú tu.

Bohužiaľ, my tu dnes nie sme preto, aby sme oslavovali. Musíme sa znovu brániť. Nie však voči fašizmu či komunizmu ako kedysi, ale proti postmodernej zmeske všetkého, čo tieto zločinecké ideológie na nás napáchali, pretože naším problémom nie je Zeman alebo Fico. Naším problémom je, že sme sa v takom veľkom počte naučili poslúchať ich hlas. Že sme sa stotožnili s ich nízkymi ponukami, ktoré sú iba o blahobyte, aj keď bude na úkor iných ľudí či krajín. Že sme prijali ich návod na spokojný život, v ktorom stačí chytráčiť: trochu podvádzať, trochu klamať, vždy uhnúť pred zodpovednosťou – a budeme sa mať dobre. Ako tie prasce v žite!

My však tak nechceme žiť. Naším Českom a Slovenskom nie sú krajiny Fica so Zemanom. Našou vlasťou sú krajiny Tomáša Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika, Václava Havla a Andreja Kisku.

Máme srdce plné smútku za Jankom Kuciakom a Martinkou Kušnírovou a hlavy plné zlosti na tých, ktorí svojím správaním znecitliveli našu spoločnosť natoľko, že k tomu mohlo dôjsť. Od koho pohoršenie pochádza? Áno, od vás, majitelia moci, ktorú si užívate a chcete aj naďalej užívať vo všetkom blahobyte a beztrestnosti. Váš svet sa postupne mení na tragickú frašku a jej jednotlivé dejstvá stačí iba pozbierať. Ja osobne som žasol, keď na sneme Českej strany sociálne demokratickej čestný hosť, predseda strany Smer – sociálna demokracia a predseda vlády Slovenskej republiky zavtipkoval o tom, že keď sa rekonštruuje bordel, nemajú sa meniť postele, ale dámy. Plénum mu okamžite aplaudovalo. Sociálnodemokratickí straníci tlieskali človeku, ktorý ich stranu práve v podobenstve nazval bordelom a ich samotných „dámami“, ktoré treba vymeniť. Kde je slušnosť, kde je zdravý rozum, keď sa politická „elita“ našich štátov baví takýmto spôsobom?

Odpoveď na tento stav je iba jedna. Bordel sa nemá rekonštruovať. Bordel sa má zrušiť!

U nás na Slovensku je pohŕdanie slušnými ľuďmi, zastrašovanie a ľahostajnosť voči aktívnym občanom dostatočným dôvodom na to, aby sme sa mohli opätovne rozhodnúť, komu odovzdáme moc. A východiskom je referendum o predčasných parlamentných voľbách.

Čo dodať na záver? Vari dávnu indiánsku múdrosť.

Starý Indián rozpráva svojmu vnukovi: „Synku, v každom z nás zúri bitka medzi dvomi vlkmi. Jeden je zlý: je to zlosť, závisť, žiarlivosť, sebectvo, nenávisť, sebaľútosť, faloš, namyslenosť a prehnané ego. Ten druhý je dobrý: je to radosť, láska, nádej, vyrovnanosť, skromnosť, láskavosť, štedrosť, vernosť, súcit a dôvera.“

Vnuk sa opýtal: „A ktorý vlk vyhrá?“

Starý Indián odpovedal: „Ten, ktorého kŕmiš.“

Odznelo 16. 3. 2018 na Václavskom námestí v Prahe, na mítingu Praha – za slušné Slovensko, za slušné Česko

Foto – Patrícia Holíková

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie