Denník N

Mediabriefing logoSúd chcel na tri roky umlčať slovenského novinára

Foto – N/Peter Kováč, TASR
Foto – N/Peter Kováč, TASR

Fico tvrdil, že novinári môžu bez zodpovednosti písať, čo chcú. A potom jednému na tri roky zakázali novinársku činnosť. (MediaBrífing)

Novinári môžu na Slovensku písať, čo chcú, bez akejkoľvek zodpovednosti. Toto povedal Robert Fico delegácii z Európskeho parlamentu len niekoľko dní predtým, ako sme sa dozvedeli, že košický súd odsúdil novinára a uložil mu trojročný zákaz činnosti.

Lukáš Milan bol za článok o bývalom šéfovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer) v týždenníku Plus 7 dní odsúdený na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou. Na tri roky mu tiež sudca zakázal vykonávať spravodajskú a publicistickú novinársku činnosť. Pred napísaním tohto rozhodnutia sudca novinára ani len nevypočul.

Milan podal proti trestnému rozkazu odpor, takže rozhodnutie súdu nie je právoplatné.

Nateraz vynechajme podrobnosti prípadu – tým sa venovali napríklad Zuzana Petková či Veronika Prušová – a zamerajme sa viac na samotný trest pre novinára. Osemnásť mesiacov za jeden článok, za citovanie zdroja je skrátka neprimerané. Na porovnanie: bratia Paškovci za ublíženie na zdraví trom ľuďom dostali pokutu a podmienečné tresty na šesť mesiacov. Okrem iného aj za kopnutie ženy ležiacej na zemi. Voči rozhodnutiu sa odvolali.

Okrem trestu rok a pol podmienečne považoval sudca Ján Lokša za vhodné udeliť novinárovi aj trojročný zákaz činnosti, hoci nie je úplne zrejmé, ako by si ho predstavoval. Najbližšie tri roky by sa Lukáš Milan nemal verejne vyjadrovať? Nesmel by písať články do novín? Na blog? Žiadne statusy na Facebook? A ako je vôbec možné vykonať zákaz novinárskej činnosti v krajine, kde je ústavou garantovaná sloboda prejavu a tlače?

MediaBrífing je týždenný prehľad toho najzaujímavejšieho o digitálnych médiách a žurnalistike. Prihláste sa do newslettra a dostávajte ho každý piatok e-mailom.

YouTube ako najmocnejší radikalizačný nástroj

Keď začala sociologička Zeynep Tufekci pozerať videá Donalda Trumpa, YouTube jej po chvíli začal odporúčať videá pravicových extrémistov a popieračov holokaustu. Keď si vytvorila nový účet a začala sledovať videá Hillary Clintonovej a Bernieho Sandersa, začali jej vyskakovať ľavicové konšpirácie a videá o tom, že vláda zosnovala útoky z 11. septembra.

Neskôr začala experimentovať s nepolitickými témami. Od videí o vegetariánstve ju YouTube zaviedol k vegánstvu, od videí o joggingu k ultramaratónom. „S ohľadom na miliardu používateľov môže byť YouTube najmocnejší radikalizačný nástroj 21. storočia,“ napísala

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Mediabriefing logoMediaBrífing

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie