Denník N

Správa z východu, kde podľa Fica nič nie je: Napriek dažďu v Košiciach prišli tisíce, aj matka Martiny Kušnírovej

Upršané zhromaždenie v Košiciach. Foto – TASR
Upršané zhromaždenie v Košiciach. Foto – TASR

Matka Martiny Kušnírovej: Janko šliapol na mínu, Fico bude ďalej riadiť štát cez Pellegriniho.

Robert Fico europoslancom povedal, že na východe Slovenska nič nie je. Keď som v daždi stála na zhromaždení Za slušné Slovensko v Košiciach, okolo seba som videla tisícky ľudí. Premočených a nahnevaných. To nevyzerá ako to Ficovo nič.

Odchádzajúci premiér vyslovil už kultovú vetu, ktorá sa v rôznych obmenách objavovala na protestoch po celom Slovenku, znela z pódií a napríklad na bratislavskom proteste bol aj transparent „Spišská Nová Nič“.

„Ak Fico hovorí, že na východe nie je nič, tak sa nám nahlas rehoce do ksichtu, presne tak, ako sa rehotal, keď podával prezidentovi Kiskovi svoju demisiu,“ hovoril na pódiu v Košiciach novinár Arpád Soltész. „Správajú sa ako dobyvatelia, ktorí krajinu dobyjú a ničia.“ A aj tu sa davom rozliehali nahnevané výkriky „Zlodeji do basy“, „Hanba“ či „Bugár – zradca národa“.

Košičania už v minulosti ukázali, že pôjdu do ulíc. Organizovali gorilie protesty, stretávali sa v parku pred vilou Pavla Pašku, bojovali proti zmluve na parkovanie s firmou EEI a tiež proti Ladislavovi Bašternákovi.

Rodičia nemusia cítiť vinu

Z týchto protestov sa nestala manifestácia mladej generácie či aktivizmus novinárov. Na zhromaždení sa zišli všetky generácie. Po boku mladých ľudí stáli aj ich rodičia, ktorí si možno vyčítajú, že tu ich deti teraz musia mrznúť a stáť na ulici plnej mlák.

Alžbeta Bojková, aktivistka a jedna z organizátoriek košického protestu, spomínala, ako za ňou minulý týždeň prišla staršia pani a povedala: „Chcem sa vám všetkým mladým ľuďom poďakovať, že naprávate, čo sme my pokazili.“

Bojkovej sa roztriasol hlas a s krátkymi prestávkami pokračovala. „Nič ste nepokazili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie