Denník N

Ako hodnotí koalícia piatkové protesty? Odpovedajú Maďarič, Drucker, Raši, Žiga, Cséfalvayová či Hrnko

Foto – N, TASR
Foto – N, TASR

Denník N oslovil koaličných poslancov aj ministrov s otázkou, ako hodnotia piatkové protesty.

V piatok vyšli do ulíc opäť desaťtisíce ľudí. V Bratislave ich bolo viac ako minulý týždeň – až 65-tisíc. Organizátori žiadajú predčasné voľby, ale aj to, aby Smer už nemal kontrolu nad ministerstvom vnútra.

Otázky:

  1. Do ulíc vyšlo v piatok zhruba toľko ľudí, čo minulý týždeň, v Bratislave ešte viac – 65-tisíc ľudí. Žiadajú predčasné voľby. Podporíte v tejto situácii vznik novej vlády?
  2. Na zhromaždeniach zaznela aj požiadavka, aby Smer nemal ministerstvo vnútra. Ak by ste o tom mohli rozhodnúť, vyhoveli by ste im?

Richard Raši, podpredseda Smeru

 1. Protesty sú legitímnou súčasťou vyjadrovania názoru v demokratickej spoločnosti a sú v krajinách vyspelej Európy pomerne časté. Na druhej strane máme parlamentnú demokraciu na základe volieb v roku 2016 a väčšina poslancov deklarovala zatiaľ podporu vzniku novej vlády.

2. Rozdelenie rezortov je výlučne v kompetencii koaličnej rady.

Marek Maďarič, bývalý minister kultúry, poslanec Smeru 

 Či podporím v parlamente novú vládu, bude závisieť od jej zloženia, ktoré zatiaľ nepoznám. V tejto chvíli to viac komentovať nebudem. Pokiaľ nebude vláda v zložení, ktoré obnoví dôveru aj tej časti spoločnosti, ktorá volá po predčasných voľbách, tak predčasné voľby ako riešenie budú veľmi aktuálne a možno aj nevyhnutné.

Katarína Cséfalvayová, poslankyňa za Most-Híd

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie