Denník N

7 dobrých správ: Prvá Rómka z Česka sa stala právničkou v Británii a pomáha sociálne slabým

Študentky v Brne založili verejnú chladničku, v Rožňave pomáhajú seniorom ubrániť sa pred podvodníkmi a Tatry ponúkajú pre všetkých. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Europoslanci navrhli pomenovať stáž pre novinárov po Kuciakovi

O vražde slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej hovorili aj europoslanci v Štrasburgu. Sloboda tlače a bezpečnosť novinárov v EÚ boli témami utorkového zasadnutia, na ktoré väčšina europoslancov prišla s plagátmi s tvárou Jána Kuciaka a jeho snúbenice a hashtagom #AllForJan.

Európski ľudovci medzitým navrhli pomenovať stáž pre novinárov v Európskom parlamente po Kuciakovi. Informoval o tom vedúci slovenskej delegácie pri europarlamente Ivan Štefanec.

„Ľudia vyšli do ulíc, ale zhromaždenia sa neniesli v znamení nenávisti a násilia, ale boli za slušné Slovensko. Za slušné Slovensko, kde má každý rovnaké šance, za také Slovensko, aké chcel aj Ján Kuciak,“ povedal Štefanec pre agentúru SITA s tým, že treba pokračovať tam, kde Kuciak skončil.

https://www.facebook.com/rudko.sivy/posts/10211402498994259

2. Prvá Rómka z Česka sa stala právničkou v Británii

Denisa Gannon je prvou Rómkou z Česka, ktorá sa v Británii stala právničkou. V rozhovore pre DVTV priznala, že v Česku nemala možnosť študovať právo preto, že je Rómka. Pre svoj pôvod si nemohla nájsť prácu, hoci mala maturitu.

„Nemala som to šťastie nájsť si žiadnu prácu. Myslím, že to bolo z toho dôvodu, že som Rómka, a pretože Rómovia nemajú rovnaké príležitosti,“ uviedla.

V Británii začala nový život pred 12 rokmi, odišla tam aj s trojročným synom. Najskôr pracovala ako upratovačka v reštaurácii, potom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie