Denník N

Kiska hrozí, že Pellegrinimu zoberie poverenie, Smer pri ministrovi vnútra tápe

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Smer ako jedného z možných ministrov vnútra zvažuje aj Františka Imreczeho, hoci v kauze Bašternák kryl tých, čo za ňu boli zodpovední.

Deň po desaťtisícových protestoch na námestiach prezident Andrej Kiska vyhlásil, že chce vládu, ktorej sa bude dať veriť.

„Pred tým, ako som poveril Petra Pellegriniho zostavením vlády, som mu na rokovaní jasne povedal, aké sú moje a nielen moje očakávania. Slovensko potrebuje nepolarizujúcu vládu. Vládu, v ktorej budeme môcť každému členovi veriť, že urobí všetky kroky na rýchle vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.“

Prezident napísal, že „len takáto vláda sa môže usilovať o dôveru moju a potom o dôveru Národnej rady a verejnosti“. Na záver Kiska pohrozil: „V tejto súvislosti som, samozrejme, pripravený dôsledne využívať všetky ústavné právomoci hlavy štátu.“

Čo znamená využívať všetky ústavné právomoci hlavy štátu? V skutočnosti Kiska Pellegrinimu hrozí, že ak bude ministrom vnútra niekto nedôveryhodný alebo príliš spätý so Smerom, zoberie mu poverenie na zostavenie vlády. Je možné, že prezident má výhrady aj k ďalším ministrom, ale zatiaľ ich nevyslovil nahlas.

Poverenie je ústavná zvyklosť

V ústave sa píše, že prezident menuje a odvoláva premiéra a členov vlády. Poverenie je ústavná zvyklosť a nepíše sa o ňom priamo v zákone. Tak ako Kiska Pellegrinimu poverenie dal, môže mu ho aj odobrať, ešte pred vymenovaním vlády. Prezident potom môže poveriť zostavením vlády hocikoho iného a takúto vládu môže aj vymenovať. Prezident sa pred rozhodnutím o tom, koho poverí zostavením vlády, môže radiť s politickými stranami, ale nemusí to robiť.

Môže sa tak rozhodnúť aj pre variant úradníckej vlády.

Vláda, ktorú by napokon prezident vymenoval, by musela do 30 dní požiadať o vyslovenie dôvery v Národnej rade. Hypoteticky takáto vláda môže vládnuť nejaký čas aj bez dôvery v Národnej rade, ak by Kiska naťahoval čas, ale nebola by schopná prijímať žiadne zásadné zmeny.

Prezidentová právomoc napríklad odobrať Pellegrinimu poverenie na zostavenie vlády mu dáva možnosť vyvíjať tlak na výber dôveryhodného ministra vnútra alebo aj predčasné voľby.

Smer má zatiaľ na ministra vnútra tri mená

Podľa informácií Denníka N v Smere zatiaľ požiadavke na nezávislého ministra vnútra veľmi neporozumeli a zvažujú tri mená: prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, štátneho tajomníka ministerstva obrany Mariána Saloňa a krajského policajného riaditeľa v Bratislave Csabu Faragóa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie