Denník N

Staronový predseda KDH Hlina: KDH nikdy nepríde kolenačky k liberálom

Foto N – Daniel Vražda
Foto N – Daniel Vražda

Takmer 340 delegátov sobotňajšieho snemu KDH v Ružomberku si zvolilo v tajnej voľbe staronového predsedu Alojza Hlinu. Jasne porazil jediného protikandidáta Richarda Vašečku.

Alojz Hlina sa postavil v eufórii z víťazstva pred novinárov a oznámil, že KDH je „naozaj“ majákom, ostrovom v mori politologického šialenstva.

„Socialisti nie sú socialisti, národniari nie sú národniari, tu nič nefunguje. Keď my budeme fungovať, je to fyzika. V určitom momente priťahujete,“ unavený Hlina v podstate len opakoval to, čo rozprával v rokovacej sále delegátom.

Odpovediam na otázky o ďalšej spolupráci sa vyhol, jedine Smer vraj KDH „nedoopatruje“ a Kotlebovej ĽSNS nie je dôvod pýtať sa na nič.

Richard Vašečka prehral v súboji ideí a prvú ponuku kandidovať na podpredsedu odmietol ešte pred voľbou.

Pred voľbami predsedu stavil na taktiku „všetko alebo nič“ a vyšlo mu nič. Zostáva v KDH, bude poslancom v parlamente a zvyšok vraj ukáže čas. „Blížia sa predčasné voľby, všetko môže byť inak,“ rozprával o svojej budúcnosti.

Jediné, čo vylúčil, je založenie novej strany a podpora štiepenia alebo rozkolu v KDH.

Po kolenách ani k liberálom

Alojz Hlina sedel na začiatku snemu za predsedníckym stolom a snažil sa úsmevmi a podávaním rúk zakrývať nervozitu a neistotu. Pred voľbou predsedu urobil všetko, čo mohol. Obišiel lokálne aj regionálne organizácie, ktoré nominovali delegátov na snem, a hovoril s nimi. Niekoľko hodín pred voľbou vedel, že výsledok už nezáleží na ňom ani na ideovej hĺbke posledného prejavu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

Slovensko

Teraz najčítanejšie