Denník N

Ako hovoriť s deťmi o tom, čo sa deje na námestiach

Foto – Dušan Šebo
Foto – Dušan Šebo

Deti sa o politiku zaujímajú, a keď sa s nimi o nej rodičia nebudú rozprávať, budú hľadať informácie inde.

Najväčšie občianske vzopretie od Novembra 89 spôsobené vraždou dvoch mladých ľudí prežívajú aj deti. Niektoré na námestiach, iné o tom počúvajú doma, vidia to na sociálnych sietiach alebo sa o tom rozprávajú v škole.

Tínedžeri zaregistrovali aj to, že protesty organizujú mladí ľudia len o málo starší od nich. Rodičia, ktorí nevedia predstierať, že sa nič nedeje, lebo samých ich tieto udalosti zasiahli, majú dilemu, ako deťom situáciu vysvetliť primerane ich veku.

Aký je to futbal?

„Moja dcéra má 13 rokov, len o rok menej, ako som mala ja, keď bol 17. november,“ opisuje Košičanka Eva. Dcéra s nimi bola na jednom zhromaždení, chcela ísť aj minulý piatok, ale bola prechladnutá a Eva ju nechcela pustiť do zlého počasia. „Laura sa o vražde dozvedela zo sociálnej siete. Bola vystrašená, hovorila, že viacero starších kamarátov jej povedalo, že už nechcú žiť na Slovensku.“ Laura sa venuje spoločenskému tancu, trénuje aj s väčšími deťmi.

Keď jej povedala, že chce ísť na protest, Eva súhlasila. Pripomenulo jej to jej detstvo. „Dodnes si pamätám generálny štrajk na gymnáziu v roku 1989, to, ako sme zrazu začali pozerať správy, čítať noviny. Pamätám si aj delenie Československa, rozhádané rodiny za Mečiara, všetko. Dcéru to nikdy nezaujímalo, teraz sa na všetko pýta, tak ako som sa ja kedysi rodičov pýtala na rok 1968, keď sa o ňom začala hovoriť pravda.“

Eva nevie o tom, že by na dcérinej škole o aktuálnej situácii hovorili na hodinách. „Ale povedala mi, že niektorí spolužiaci tvrdia, že všetko je to podvod. Predpokladám, že to počujú doma,“ tvrdí Eva.

Má aj osemročného syna. Ten sa ešte príliš nezaujíma. „Keď moja mama, ktorá ho strážila, pozerala na internete priamy prenos z Bratislavy, malý sa pýtal, aký je to futbal,“ smeje sa Eva.

Na otázku, či sa nebála zobrať dcéru na protest, odpovedala, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rodičovstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie