Denník N

Štyridsať umelcov podpísalo petíciu proti Erikovi Tomášovi: Ako minister prinesie viac problémov než riešení

Foto – TASR
Foto – TASR

Emília Vášáryová, Juraj Nvota, Táňa Pauhofová, Daniel Hevier a ďalšie známe osobnosti sa pridali k vyhláseniu zástupcov kultúrnej obce, ktoré odmieta hlavného kandidáta na nového ministra.

Aktualizované 14:32 o reakciu Erika Tomáša

Po prvej informácii, že hlavným kandidátom na ministra kultúry je Erik Tomáš, sa najskôr ozvali herci Zuzana Fialová, Richard Stanke a ďalšie osobnosti. Vyjadrili nesúhlas, aby viedol rezort kultúry po Marekovi Maďaričovi.

Vzápätí Topky zverejnili anketu s titulkom Umelci ho podporujú!, kde Kamil Peteraj, Juraj Jakubisko, Ján Ďurovčík a Daniel Krajcer hovoria, že mu „treba dať šancu“, a opisujú ho ako „človeka, ktorý sa o kultúru zaujíma“.

V sobotu herec Marek Majeský na Facebooku napísal, ako mu Erik Tomáš telefonoval a prosil ho „hlavne v kultúrnej obci na tému jeho vzťahu ku kultúre a kultúrnosti šíriť jeho pozitívny obraz“. Majeský odmietol a dodal, že on ho ako potenciálneho ministra nepodporuje.

Proti nominácii poslanca Smeru a mediálneho poradcu bývalého premiéra Fica sa tento víkend ozvali aj ďalší umelci. Svoj postoj vyjadrujú v petícii, ktorú iniciovali hudobníci Jozef Lupták a Anton Popovič.

„Rezort kultúry ovplyvňuje a formuje kultúrnu politiku našej spoločnosti, ako aj smerovanie médií. Okrem verejných prejavov pána Erika Tomáša, v ktorých nezriedka absentovala slušnosť, ako aj kultúra komunikácie, sme nezaznamenali hodnotové či odborné postoje smerom k poslaniu rezortu, ktoré by pre nominantov na personálne vedenie ministerstva mali byť príznačné,“ píšu vo vyhlásení kultúrnej obce, ktoré zverejnili.

Doteraz ho podpísalo štyridsať umelcov, medzi nimi napríklad herci Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová, Ady Hajdu, Juraj Kemka, z hudobníkov dirigent Marián Lejava, skladateľ Martin Burlas alebo Jana Kirschner. V zozname podporovateľov sú aj režisér Juraj Nvota, spisovatelia Daniel Hevier

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie