Denník N

V čom sa Pompeo môže poučiť od Trumpa

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Washington chce rušiť jadrovú dohodu s Iránom, no zároveň hodlá o podobnej dohode presviedčať Kima.

Autor je americký analytik
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Ak Mika Pompea potvrdia na poste amerického ministra zahraničia, nastúpi do rezortu, ktorému hrozí zásadné zníženie rozpočtu, ktorého nedávno históriu poznačila séria rezignácii a množstvo neobsadených miest a ktorý svojím impulzívnym spôsobom rozhodovania neutralizoval prezident Trump. Lenže tou najakútnejšou výzvou pre Pompea nebude obnovenie normálneho chodu ministerstva a obnova morálky, ale horúca zahraničnopolitická kríza, ktorá sa do veľkej miery rozhorela rozhodnutiami samotného prezidenta – kríza okolo jadrovej dohody s Iránom.

Irán nie, Severná Kórea áno?

Pompeo sa už čoskoro bude musieť vyrovnať s nefalšovanou zahraničnopolitickou výzvou. Prezident Trump súhlasil, že sa do konca mája stretne so severokórejským lídrom Kim Čong-unom. To by mohol byť nádejný krok, ktorý by mohol upokojiť napätú situáciu na Kórejskom polostrove i v okolitých krajinách. Ale ešte predtým, než si Trump sadne s Kimom za rokovací stôl, kde budú diskutovať o jadrovej dohode, sa bude musieť jeho vláda rozhodnúť, ako postupovať v prípade už existujúcej jadrovej dohody s Teheránom.

Trump už dávnejšie oznámil, že Amerika sa už touto dohodou nebude cítiť viazaná, kým európski lídri nebudú súhlasiť s „nápravou katastrofálnych chýb dohody“. (Pompeo od začiatku podporoval Trumpovu tvrdú líniu.) Zdá sa, že európske štáty nie sú ochotné pristúpiť na nič viac, než sú kozmetické zmeny, a Irán odmieta otvoriť dohodu úplne. To znamená, že k 12. máju sú Spojené štáty odhodlané zmluvu vypovedať, čo by mohlo viesť k tomu, že Irán urobí to isté a reštartuje svoj jadrový program. Stane sa to v tom istom čase, keď sa bude chystať samit so Severnou Kóreou, ktorú sa USA budú istotne snažiť presvedčiť o výhodách vyplývajúcich z podobnej dohody.

Prečo by to Kim podpisoval?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Severná Kórea

Komentáre

Teraz najčítanejšie