Denník N

Fico je kaviareň

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Kde nič nie je, ani smrť neberie. Ale aspoň padajú preferencie.

Existujú ľudia, ktorí urazia svoj náprotivok pomaly každým slovom, čo vypustia z úst. Ani hádam nechcú, ale nejako sa to vždy podarí.

Existuje tiež jav, ktorý si len tak pre seba nazývam „maskovacie vyjadrenie“. Sú to vehementné vyhlásenia o sebe, na ktoré sa nikto nepýtal, a veľmi často poukazujú na presný opak. Typickým príkladom je „Nie som rasista“, za ktorým rovnako typicky nasleduje „ale“. Klasickým opisom je „Zlodej kričí…“.

Ani tisíc komunikačných odborov na úrade vlády by ani za tisíc rokov nevymyslelo geniálnejšie spojenie totálnej urážky s maskovacím vyjadrením, aké sa stretlo vo vyjadreniach premiéra v demisii (premiér v demisii je tiež skvelé slovné spojenie).

Fico určite nepočítal s tým, že europoslanci zverejnia okrem iného jeho argumentáciu: Čo už by hľadala mafia na východnom Slovensku, keď tam nič nie je? Fico tým však o sebe povedal toľko vecí, že keby tušil len polovicu, aj slzu by vypustil – v pietnej spomienke na svoje komunikačné zručnosti.

Prvý plán pochopili všetci: ideš povedzme od Žiliny a chvíľu nato, ako pustíš z hlavy Liptovský Mikuláš, padneš do veľkej jamy, lebo tam – z ničoho nič – nie je nič. Celá oblasť ešte len čaká na svojho Kolumba.

Druhý plán tiež musel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie