Denník N

Ako sme sa stali národom automontérov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nezamestnaní proletári sú pre spoločnosť oveľa nebezpečnejší ako nezamestnaná inteligencia.

Komunisti nám počas svojej diktatúry predviedli neúspešný pokus o sociálne inžinierstvo s ďalekosiahlymi dôsledkami pre všetkých obyvateľov tejto krajiny. Chceli ju pretaviť na beztriednu spoločnosť, zbavenú náboženských predsudkov, národnostných a všetkých iných rozdielov, na spoločnosť univerzálneho „socialistického človeka“.

Bol to čisto ideologický projekt. Mali totiž len chabé predstavy o potrebe krajiny, o trendoch rozvoja jej národného hospodárstva či kultúry. Preto predstava ich „komunistického raja“ a jeho obyvateľov bola len veľmi neurčitá, chimerická. Ale aj tak pri pokusoch o jej realizáciu pokazili a rozbili, čo sa len dalo.

Počúvali sme ich argumentáciu: načo sú nám súkromní roľníci, keď my chceme roľnícke družstvá, načo sú nám remeselníci, keď my chceme remeselnícke družstvá, načo sú nám úradníci, keď my ich potrebujeme vo výrobe, načo sú nám rádové sestry, keď… atď. A hneď nato aj konali: drasticky, bezohľadne a dôsledne. Zlikvidovali roľníkov, živnostníkov, rády, iné politické strany okrem komunistickej, skauting, Sokol, ba i pouličných zmrzlinárov.

Nespomenul by som si na túto našu tristnú minulosť, keby som dnes nepočúval hlasy, ktoré mi ju zlovestne pripomínajú. „Načo sú nám gymnazisti, keď my potrebujeme duálne vzdelaných odborníkov do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie