Denník N

Gábor Gál chcel byť novinárom, stal sa právnikom a teraz má vystriedať Luciu Žitňanskú

Gábor Gál. Foto – TASR
Gábor Gál. Foto – TASR

Ministrom spravodlivosti má byť advokát a poslanec, ktorý krátko zastupoval Hedvigu Malinovú.

Keď sa v septembri 2006 posadil vedľa zbitej študentky Hedvigy Malinovej právnik, no zároveň čerstvý opozičný poslanec za SMK Gábor Gál, bolo to veľké prekvapenie. Po čase priznal, že keď ho požiadala o pomoc študentkina rodina, vôbec neváhal a ani sa nezamýšľal nad tým, či je to vhodné. „Išlo o klasický trestný čin s rasovým motívom,“ hovoril vtedy pre SME.

Išlo však o veľmi citlivú kauzu. Robert Fico ako čerstvý premiér a jeho minister vnútra Robert Kaliňák sa vtedy osobne pustili do maďarskej študentky, spoločne totiž vystúpili na tlačovej besede a označili Hedvigu za klamárku. Napriek tomu, že na skúšku v lete prišla zbitá a na blúze mala nápis „Maďari za Dunaj“. Bolo to krátko po tom, čo Fico zostavil vládu s Jánom Slotom (SNS) a Vladimírom Mečiarom (HZDS), takže prirodzene kauza opäť otvorila aj otázku slovensko-maďarských vzťahov.

Gál si chybu veľmi rýchlo uvedomil a po dvoch dňoch sa právneho zastupovania vzdal. „S mojou klientkou sme dospeli k záveru, že prípad sa uberá do sfér, ktoré nie sú na osoh mojej osobe a vôbec nie na osoh mojej klientke,“ vysvetľoval.

To bolo prvýkrát, keď na seba výrazne upozornil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koaličná kríza

Slovensko

Teraz najčítanejšie