Denník N

Smer navrhol za ministra vnútra Jozefa Ráža „z Druckyho tímu“

Novým ministrom dopravy za Smer má byť Jozef Ráž ml. Foto – TASR
Novým ministrom dopravy za Smer má byť Jozef Ráž ml. Foto – TASR

Peter Pellegrini povedal, že funkciu najprv ponúkol Tomášovi Druckerovi, ale ten odmietol a navrhol Jozefa Ráža. Či sa zmení vedenie polície, nie je jasné.

Jozef Ráž pracoval už pre ministra obrany Martina Fedora, neskôr na Slovenskej pošte pri Tomášovi Druckerovi. Prestup na ministerstvo zdravotníctva vraj sľúbil Druckerovi v slabej chvíli. Teraz ho Smer navrhol na ministra vnútra.

„K otázkam týkajúcim sa svojho pôsobenia na pozícii ministra vnútra považuje za korektné sa vyjadrovať až po vymenovaní do funkcie pánom prezidentom,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako človeka z „Druckyho tímu“, teda z tímu ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, predstavil Jozefa Ráža premiér v demisii Robert Fico.

Podľa svojho životopisu Ráž vyštudoval Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave a Bratislavskú vysokú školu práva. Na ministerstve obrany bol v rokoch 2005 až 2010 riaditeľom Úradu pre investície a akvizície a organizačného odboru.

Bol aj špecialista na verejné obstarávanie na bratislavskej župe. V Slovenskej pošte robil asistenta predstavenstva. Je ženatý a má dve deti.

Ráž po nástupe do funkcie v roku 2016 poskytol veľký rozhovor Denníku SME.

„Od momentu, keď som nastúpil na ministerstvo obrany k Martinovi Fedorovi, vtedy ešte ako štátnemu tajomníkovi, otec na všetky strany a najmä mne vyjadroval nesúhlas s tým, aby som vôbec pracoval v štátnej správe,“ hovoril o svojom slávnom otcovi – spevákovi skupiny Elán. Ten v minulosti podporoval Vladimíra Mečiara.

Má majetok

„My s manželkou od roku 1999 podnikáme v gastronómii. Dnes podniká ona, ja chodím do práce. A darí sa nám naozaj veľmi dobre. Začali sme kaviarňou, sedem rokov máme veľký nočný podnik, hotel aj reštauráciu. Vedel by som sa v živote venovať len tomu. A toto môj otec nechápe. Nechápe, načo ešte chodím do práce.“

Ide o podnik RockOK na Šafárikovom námestí, hotel Barok a reštauráciu Baroza v Petržalke. V orgánoch podnikov je teraz Rážova manželka.

Ráž hovoril o tom, že meniť verejný sektor je preňho poslanie. „Je to o tom, že si môžem vzhľadom na moju ekonomickú situáciu dovoliť pracovať v štátnej správe. Pretože moje riadne zdanené príjmy sú oveľa vyššie ako moja výplata z úradu.“

Keď nastúpil k Fedorovi, jeho priatelia vraj uzatvárali stávky, koľko tam vydrží. 

„Povedzme, že je to sebarealizácia. Ešte musím povedať, že na pošte som mal dobrý plat. Výrazne. Keď ma Tomáš prehovoril, aby som s ním išiel na ministerstvo, tak som mu to sľúbil v nejakom pohnutí. A potom som to štyri týždne intenzívne ľutoval.“

Ráž o Druckerovi hovoril ako o človeku, ktorý vie veľmi dobre presviedčať ľudí. „Cez svedomie, prístup k ľudskosti, niekedy až cez vieru. Áno, on dokáže ísť až cez náboženstvo. Verím v Boha. Verím, že niečo je. Tomáš používa aj základné princípy dobra a zla, aby vás presvedčil, čo je vaša povinnosť.“

Ráž tiež hovoril, že dáva na osobné vzťahy, sympatie. „Naprieč politickým spektrom vnímam ľudí, ktorí sú pre mňa v poriadku a ktorí v poriadku nie sú. Vo všetkých stranách môžu byť ľudia, ktorí chcú alebo majú ambíciu robiť dobre, a potom sú tí, ktorí majú inú ambíciu alebo motiváciu. Buď im ide o moc, alebo o peniaze a málokto z nich funguje tak, že si povie – som dostatočne bohatý, alebo o toto mi nejde, tak idem robiť niečo dobré alebo slušnejšie.“

K zdravotníckej chobotnici povedal: „Pýtal som sa kolegu, čo je vlastne tá chobotnica. Predstavoval som si, že je to sieť poskytovateľov. On mi povedal, že nie, že to bolo nakreslené v médiách. Nikoho z nich nepoznám. Pani Pažinkovú som spoznal, keď som jej vystavoval výstupné papiere. Nech za mnou nikto neposiela nijakých vybavovačov. A už vôbec nie cez mojich kamarátov. A keď niekto hovorí, že to má s Rážom dohodnuté, tak nemá. Niekto už mojím menom operoval, že sme sa dohodli. Toto neexistuje. Žiadne takéto dohody neexistujú.“

Pellegrini: Chceli sme upokojiť situáciu

Peter Pellegrini povedal, že funkciu najprv ponúkli Tomášovi Druckerovi, ale ten chcel zostať na ministerstve zdravotníctva a odporučil Ráža.

Problémom polície však bol nielen Kaliňák, ale celé vedenie policajného zboru, ktoré je prepojené na Smer alebo na oligarchov. To, či končí aj Tibor Gašpar, nechceli Pellegrini ani Robert Fico povedať. Fico tvrdil, že Gašpar je odborník.

Pellegrini povedal, že čo najskôr zmenia spôsob vymenovania policajného prezidenta, majú sa sprísniť kritériá a chcú to stihnúť do konca roka. Nie je jasné, či to znamená, že Gašpar vo funkcii zostane.

„Budeme mať nového ministra, on bude musieť vyjadriť svoj postoj,“ povedal Pellegrini.

Podľa Pellegriniho, ktorý je poverený zostavovaním novej vlády, je Ráž nominantom, ktorý by mal upokojiť situáciu. Nechceli navrhnúť nikoho zo Smeru, aby kandidát nemohol byť už len pre členstvo v strane kritizovaný.

Pôvodne sa medzi kandidátmi spomínala Denisa Saková, štátna tajomníčka ministerstva vnútra, blízka Robertovi Kaliňákovi. Jej nomináciu však zrejme Kaliňák vo vedení strany nepresadil. Saková bola následne kandidátkou na vicepremiérku pre investície, ale ani tam sa nepresadila. Na pozíciu ide Richard Raši.

Fedor: Poznám ho ako pracovitého človeka

Martin Fedor z Mosta-Híd povedal, že Ráža pozná ako pracovitého a nápaditého človeka. „Iste však veľa záleží na jeho prvých krokoch v kresle ministra vnútra.“

Dôležitejšie ako osoba ministra sú podľa Fedora opatrenia, aby polícia a jej kontrola boli odčlenené od politikov.

„Je dôležité, aby nový minister zabezpečil, aby neboli žiasne pochybnosti o objektívnom a dôslednom vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a snúbenice. Som zástanca širokého medzinárodného vyšetrovacieho tímu.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Peter Pellegrini

Slovensko

Teraz najčítanejšie