Denník N

Cirque du Soleil sa spamätáva zo smrti svojho akrobata, teraz ešte sprísni bezpečnosť

Akrobat Yann Arnaud na archívnej snímke z vystúpenia svetoznámeho kanadského Cirque du Soleil. Arnaud zomrel v nedeľu 18. marca 2018 po páde na scéne v Spojených štátoch amerických. Foto – TASR/AP
Akrobat Yann Arnaud na archívnej snímke z vystúpenia svetoznámeho kanadského Cirque du Soleil. Arnaud zomrel v nedeľu 18. marca 2018 po páde na scéne v Spojených štátoch amerických. Foto – TASR/AP

Yann Arnaud pôsobil v známom súbore Cirque du Soleil 15 rokov. Pri poslednom vystúpení však spadol z výšky šiestich metrov a v dôsledku toho zomrel.

Kanadský súbor Cirque du Soleil vznikol v 80. rokoch minulého storočia pôvodne ako zoskupenie 20 pouličných umelcov. Dnes dáva prácu približne 5-tisíc ľuďom, vrátane viac ako 1200 umelcov z viac ako 50 krajín, a je považovaný za najlepší agregát umelcov sveta, ktorí vystúpili vo viac ako 40 krajinách našej planéty.

Jeden z najskúsenejších

Počas sobotňajšieho vystúpenia s názvom Volta v Tampe v americkom štáte Florida sa 38-ročný Yann Arnaud zrútil z popruhov, ktoré boli vo výške šesť metrov.

Francúzsky artista zraneniam podľahol po prevoze do najbližšej nemocnice. Arnaud pritom patril k jedným z najskúsenejších členov populárneho súboru. Pôsobil v ňom už 15 rokov.

„Bol to skvelý človek – športovec, ako aj fantastický umelec. Vzhľadom na jeho skúsenosti sme boli veľmi prekvapení, že sa mu stalo niečo také. Všetci sme smutní, všetci sme otrasení. Nedokážem vám opísať, ako sa cítia jeho kolegovia. Je to hrozné. Celá rodina Cirque du Soleil je v šoku a zničená touto tragédiou. Yann bol s nami viac ako 15 rokov a mal ho rád každý, kto mal to šťastie, že sa s ním osobne stretol,“ komentoval so zármutkom pre britský denník The Guardian šéf spoločnosti Cirque du Soleil Daniel Lamarre.

Číslo, ktoré zosnulý Arnaud predvádzal, je podľa neho vo všeobecnosti považované za bezpečné.

Lamarre tiež dodal, že momentálne sa členom súboru s touto obrovskou stratou pomáhajú vyrovnať traja psychológovia. „Po takejto dráme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie