Denník N

Čakajú nás veľmi dôležité rokovania, potrebujeme dôveryhodnosť

Pre rokovania o rozpočte Európskej únie potrebujeme nájsť zhodu na národných prioritách.

Autorka je poslankyňou Európskeho parlamentu za Smer-SD

Už v apríli sa začnú dôležité rokovania o sedemročnom finančnom rámci a prioritách Európskej únie (EÚ) po roku 2020. Vzhľadom na vznik novej koaličnej vlády v Nemecku by čoskoro mala byť na stole aj téma inštitucionálnej reformy a usporiadania EÚ a jej jednotlivých súčastí vrátane eurozóny. Zatiaľ čo rokovania o súčasnom nastavení boli prijímané v ekonomicky neľahkých časoch, v čase najhoršej hospodárskej a dlhovej krízy, akej EÚ vo svojej histórii čelila, tie nasledujúce budú ovplyvňované krízou dôvery.

Keď sa prijímal finančný rámec 2014 – 2020, verejné financie vo viacerých členských štátoch boli pod veľkým tlakom. Spoločným úsilím sa nám však z danej situácie podarilo dostať. Napriek pretrvávajúcej krehkosti platí, že nezamestnanosť v mnohých európskych krajinách vrátane Slovenska je na historických minimách, ekonomický rast je stabilný, rozpočtové deficity klesajú a, naopak, investície sa priebežne zvyšujú.

Ekonomický optimizmus, ktorý teraz zažívame, však nedokáže prekryť viaceré riziká, ktorým EÚ v súčasnosti čelí. Týkajú sa neistých výsledkov rokovaní o brexite, migrácie, ďalšieho fungovania schengenu, posilňovania bezpečnosti a spoločnej obrannej politiky, bezprecedentného nárastu populizmu či vyrovnávania sa s klimatickými zmenami.

Tieto faktory budú intenzívne ovplyvňovať celý priebeh rokovaní o rozpočte a nastavovaní budúcich priorít. Z hľadiska celkového množstva finančných prostriedkov je veľkou výzvou najmä odchod Veľkej Británie ako jedného z najväčších takzvaných čistých prispievateľov do rozpočtu EÚ. Platí to napriek tomu, že Británia dostáva vďaka takzvanému britskému rabatu až dve tretiny svojich čistých platieb naspäť.

Slovensko bude integrálnou súčasťou všetkých týchto debát. Potrebujeme pre ne vysokú mieru dôveryhodnosti a najmä odbornosti tých, ktorí nás pri daných rokovaniach budú zastupovať. Témy týkajúce sa rozpočtu, ale aj reformy EÚ a eurozóny sú nemierne dôležité pre ďalší vývoj a stabilitu na Slovensku. Napriek súčasnej turbulentnej situácii by preto mala existovať veľká miera zhody na národných prioritách a ich zastupovaní v rámci čo najväčšej časti domáceho demokratického politického spektra. Tie by mali platiť bez ohľadu na to, kto aktuálne, ako aj v budúcnosti, vykonáva vládnu moc.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie